Hunvald-blog

361. Büntetőeljárási bugyrok

2019. június 22. - HunvaldBlog

Jóestét, jó estét. Miközben teljes lendülettel folyik a budapesti ellenzéki előválasztás, úgy néz ki, hogy ugyanilyen lendülettel fulladt be – de most nagyon! – az ú.n. „Czeglédy-ügy”. Történt ugyanis, hogy miután Czeglédy Csabának megszűnt EP-választásra ideiglenesen kapott mentelmi joga, a Csongrád Megyei Főügyészség azonmód ott akarta folytatni az évek óta zajló büntetőügyet, ahol tavasszal abbamaradt – tudta meg a HVG. Csakhogy:  váratlan fordulatként a Szegedi Törvényszék beintett, és az új büntetőeljárási törvény pontatlansága miatt elutasította az indítványt.

czegledy2019-2_1.jpg

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

És ezzel

… a Czeglédy Csabával szemben indult bírósági eljárás befejeződött, többé nincs vele szemben folyamatban büntetőügy.

– olvasható a bírósági iratban. Tehát a bíróság szerint már nincs „Czeglédy-ügy". A fino- man szólva is koncepciósnak tűnő eljárás így elakadt, a koncepció meg elbukott.

(Megj.: Azóta kiderült, hogy a Csongrád Megyei Ügyészség nem hagyja annyiban, és megfellebbezte a Szegedi Törvényszék döntését.
Lásd.: Az ötvenes években volt csak bírósági eljárás nyomozás nélkül;
Megírtuk a Czeglédy-ügy buktáját, rögtön beindult Polt gépezete)

Pedig itt lett volna a nagy lehetőség az ügy abbahagyására.

További szép estét, kellemes hétvégét mindenkinek.

P.s.: Az meg külön mókás – persze csak ha egy ilyen kreatív pitiánerséget mókásnak le- het nevezni – hogy az ügyészség egy igekötőt direkt lehagyott Czeglédy Csaba ügyében. Azaz, a bíróságnak küldött indítványban „egyszerűsítették” a törvény szövegét, hogy úgy tűnjön, mintha mégis folytatni lehetne az eljárást. Pedig hát nem.

***

A bíróság indoklásában részletesen leírja, hogyan állt elő egy olyan jogi helyzet, amire eddig nem volt precedens, és amire ezek szerint az új büntetőeljárási törvény megalko- tásánál nem gondoltak. Miután az EP-választáson a DK jelöltjeként Czeglédy mentelmi jogot szerzett, a bíróság kérte a Nemzeti Választási Bizottságot, hogy ezt függesszék fel, ne legyen akadálya a büntetőügynek. Csakhogy az NVB-ben végül az ellenzéki tagok összefogásával ezt leszavazták, ezért a bíróságnak májusban meg kellett szüntetnie az eljárást. (via HVG)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9214906776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása