Hunvald-blog

402. Hétvégi rövid (12)

2019. október 19. - HunvaldBlog

Jóestét, jó estét. Úgy látszik, hogy jópár budapesti kerületben nagyon ragaszkodnak a hatalomhoz a fiúk, egyre-másra támadják meg a választás eredményét, így aztán még várni kell a korábban bejelentett (és igencsak jogosnak tűnő) átvilágítással. Merthogy azokban az önkormányzatokban, amelyeket most elveszített a Fidesz, valahogy nagyon nem akar menni az átadása. Józsefvárosban például újraszámoltatják a polgármester- választás és az összes egyéni körzet szavazatait, merthogy csak.

iratmegsemmisites.jpg

De ugyanezt tették az I. és a IX. kerületben is, és gyakorlatilag ugyanezt teszik minden egyes kerületben és településen, ahol elbukták a választást. Szorgosan zakatolnak az iratmegsemmisítők, Dunaújvárosban merevlemezek tűntek el, az I. kerületben meg teherautóval szállítottak furcsa kartondobozokat a polgármesteri hivatalokból a volt polgármester lakásához – szóval van itt minden, de legfőképp eszeveszett kapkodás. (Megjegyzem, az iratokat nem lehet nyom nélkül eltüntetni – lehet megpróbálni, lehet késleltetni az átadást, lehet időt húzni, de nem lehet megúszni…)

Kifejezetten beszarás van. Azok a polgármesterek (pontosabban volt polgármesterek), akik nem számítottak a bukásra, mert a pártközpont azt mondta nekik, hogy győzni fognak, nem tudták eltüntetni a terhelő dokumentumokat. Hiszen azt gondolták, hétfőn onnan folytathatják, ahol pénteken abbahagyták. Erre vasárnap éjjel kiderült, hogy nem. Most pedig pánikban igyekeznek elpucolni a nyomokat. (via Kolozsvári Szalonna)

De az itthoni fideszes kapálódzáshoz ráadásként itt van még egy hír, ha valakinek esetleg az önkormányzati választás izgalmai közepette elkerülte volna a figyelmét: tényleg jön a mumus. Mármint a Fideszé. Szerdán ugyanis az Európai Parlament házbizottságaként működő, ú.n. Elnökök Értekezlete hivatalosan is megerősítette Laura Codruta Kövesi kinevezését az Európai Ügyészség élére, ezzel véglegessé vált, hogy ő lesz a hamarosan felálló intézmény első vezetője.

Az Európai Ügyészség 2020 novemberében kezdheti meg a munkát, Kövesi mandátuma pedig hét évre szól. Az új intézmény feladata az uniós pénzügyi érdekeket sértő csalási, korrupciós, pénzmosási ügyek felgöngyölítése, büntetőeljárások megindítása lesz.

További szép estét, kellemes hétvégét mindenkinek.

***

Elemzők szerint egy új intézmény esetében a jövőre nézve gyakran meghatározó az első vezetőjének személye. Kövesi korábban öt éven keresztül vezette a román Korrupcióel- lenes Ügyészséget (DNA). Regnálása alatt 9 minisztert, 21 képviselőt, 6 szenátort és egy korrupt EP-képviselőt ítéltek el jogerősen. Az Európai Ügyészséghez a 28 tagállamból már 22-en csatlakoztak; de Magyarország nincs köztük, mert az Orbán-kormány szerint annak működése csorbítaná az ország szuverenitását.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5215235698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása