Hunvald-blog

403. Választás utáni kavarás

2019. október 22. - HunvaldBlog

Lassan talán mindenki megnyugodhat, Budapesten véget ér (?) az önkormányzati választás eredménye elleni kapálódzás, és lesz nagy az öröm meg a boldogság. Tegnap ugyanis a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) sorra lesöpörte a megalapozatlannak vélt beadványokat – köztük az MSZP-ét is –, azaz hiába nyújtottak be többen több helyen panaszt az október 13-i végeredmény ellen. Ha minden így marad, akkor végre hivatalba léphetnek megválasztott polgármesterek, és elkezdhetnek dolgozni.

piko9.jpg

Röviden ezek történtek:

  • Az I. kerületben a Fidesz állításával szemben nem találtak szabálytalanságot, V. Naszályi Márta az új polgármester.
  • A IV. kerületben is elutasította a beadványt az FVB, marad polgármester az ellenzéki Déri Tibor.
  • Józsefvárosban Sára Botond is sok mindenre hivatkozott, de az FVB egyik kifogását sem fogadta el. Pikó András az új józsefvárosi polgármester.
  • Az FVB elutasította a ferencvárosi polgármester, Baranyi Krisztina győzelmét kifogásoló beadványt is, immár jogerős, hogy Baranyi a polgármester. Hamarosan megkezdődik az átadás-átvétel a hivatalban.
  • A csepeli polgármesterre, Borbély Lénárdra leadott szavazatokat nem számoltatták újra, az MSZP beadványát is kiszórta az FVB.

(Érdemes belemenni a fenti linkekbe, mindegyik történetnek megvan a sajátos bája. A józsefvárosi különösen szép, ott a szokásosnál is nagyobb volt a vergődés…)

Itt tartunk ma, ám még a mostani döntések ellen is van lehetőség bírósághoz fordulni – ha valakik valamiért mindenáron húzni akarnák az időt, de az sem megy a végtelenségig. (Amennyiben az FVB döntését megtámadják a bíróságon, 3-9 napot még tolódik, tolód- hat a polgármesterek hivatalba lépése.)

További szép estét mindenkinek.

P.s.: Ugye mindenki előtt világos, hogy amíg bármelyik,  most megválasztott polgár- mester nem léphet hivatalba, addig nincs aláírási joga, ami megbénít(hat)ja az érintett önkormányzatot. (És ismét megjegyzem, az iratokat pedig nem lehet nyom nélkül eltüntetni – lehet persze megpróbálni, lehet késleltetni az átadást, lehet az időt húzni, de nem lehet megúszni...)

***

Addig nem tud megalakulni a Fővárosi Közgyűlés, amíg nem emelkednek jogerőre a kerületi polgármester-választások eredményei, mert csak a kerületi eredmények alapján állapítható meg a közgyűlés összetétele. A 33 tagú Fővárosi Közgyűlésnek ugyanis a fő- polgármesteren kívül a 23 kerületi polgármester a tagja. És tagja még a közgyűlésnek 9, kompenzációs listáról mandátumot szerző polgármesterjelölt is. (MTI)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8415250196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása