Hunvald-blog

405. Út a kádertemetőbe

2019. október 28. - HunvaldBlog

Ma kora délután összeült az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság, a Fidesz pár perccel az ülés előtt sajtóközleményben jelezte, hogy Handó Tündét jelölik Stumpf István megürülő helyére, ami nagyjából egyenlő a megszavazásával, ugyanis ők vannak 2/3-os többségben – írja a HVG. (A 15 tagból álló bizottság tagjai országgyűlési képviselők; 10 tagját a kormánypártok jelölték, ötöt az ellenzék.)

Megtalálták hát a méltó (menekülő)helyét a magyar igazságszolgáltatás nagyasszonyá- nak. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) jelenlegi elnökének a törvények szerint azonban – mivel a két poszt összeférhetetlen – le kell majd mondania az OBH éléről, ha vállalja a feladatot. És valószínűleg vállalja, ha már a Fidesz bejelentette jelölését. Handót holnap délelőtt hallgatja meg az igazságügyi bizottság a jogállam legnagyobb dicsőségére.

Úgy izgulok, hogy mi lesz.

Megj.: Handó OBH elnökként több szempontból is kellemetlenné vált a kormánynak, erről részletesen október közepén ITT írt a 444.hu

***

Az ötlet, hogy idő előtt megszűnik az Országos Bírósági Hivatal igencsak megtépázott tekintélyű elnökének megbízatása nem új terv. Ez – ahogy arról a hvg.hu beszámolt – legutóbb Stumpf István alkotmánybíró júliusi távozáskor merült fel komolyan. Eredetileg még a parlamenti nyári szünet előtt megvalósult volna, ám akkor nem sikerült letörni Handó Tünde ellenállását és felfelé buktatni őt. Mindez amúgy meglehetősen nagy megütközést keltett az Ab-n is, ugyanakkor a kormány ezzel egy csapásra nyugalmat teremthetne az igazságszolgáltatásban, ami elemi érdeke, miután már Brüsszelben is árgus szemmel figyelik, mi folyik a magyar bíróságokon. (HVG)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5515269038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása