Hunvald-blog

406. A NER ragyogó csillagai

2019. október 31. - HunvaldBlog

Jóestét, jó estét. Mára egyre biztosabbnak látszik, hogy Handóból alkotmánybíró, Poltból meg ismét Polt lesz. Mert a NER nem aluszik, nem szendereg a robogás, nem csinget egy kicsit, hanem csörtet tovább a maga már megszokott (?) útján. Merthogy a Fidesz előbb bejelentette, hogy mindannyiunk kedvencét, Handó Tündét jelölik alkotmánybírónak, majd másnap délelőtt össze is ült az Alkotmánybíróság tagjait jelölő, fideszes többségű eseti bizottság, ahol Handó meghallgattatott.

hando_polt2.jpg

jó hangulatú, baráti találkozón a felek sikeresen egyetértettek önmagukkal, és Handó – aki egy évvel megbízatása letelte előtt távozik az Országos Bírósági Hivatal (OBH) éléről – érdemei elismerése mellett alkotmánybíró lesz, a jogállam legnagyobb dicsőségére.

Ugyanekkor a Áder János október 18-i keltezésű, de csak 29-én érkeztetett levélben arról tájékoztatta Kövér Lászlót, hogy különösebb indoklás nélkül – minek is az ide, ismerve Polt eddigi működését – ismét az örök és leválthatatlan elsikáló-művészt jelöli a legfőbb ügyészi posztra. (Polt Péter mandátuma december 13-án jár le, és a parlament fideszes többségének valószínűleg nem okoz majd gondot a jelölést jóváhagyni.)

Így aztán a NER két ragyogó csillaga továbbra is ott virít majd a jobb sorsra érdemes magyar igazságszolgáltatás egén, s mindkettő tovább hat, alkot és gyarapít, persze mindannyiunk legnagyobb örömére. És ismerve eddigi tevékenységüket, gyanakszom, hogy lesz itt még bőven móka meg kacagás, egészen 2028-ig. Persze csak ha megérjük. Tessék mondani: megérjük?

Sem fék, sem egyensúly – Reuters Polt Péterről és Handó Tündéről cikkezett. Magyarország átszervezi a vezető beosztásokat az igazságszolgáltatásban. Polt Péter legfőbb ügyészt újabb 9 évre kinevezik, és elmozdítják tisztségéből az igazságszolgáltatás adminisztratív vezetőjét – mindez a bírálók szerint azt mutatja, hogy Orbán Viktor csupán vegyes eredményeket ért abban, hogy befolyásolja az igazságszolgáltatást, amely ma is a magyar társadalom egyik legfüggetlenebb testülete. A jelentés idézte Tóth Balázst, a Magyar Helsinki Bizottság jogászát, aki elmondta: a Fidesz fékek és ellensúlyok nélküli országot akar, de a bírók ellenálltak a propagandának és a nyomásnak. Az ügyészség dönti el, mely ügyeket továbbítja a bíróságokhoz, és a bírálók szerint ezt arra használja fel, hogy az Orbán szövetségesei elleni eljárásokat blokkolja. (via Huppa)

***

Az Orbán-rendszer legfontosabb pillére – Polt Péter legfőbb ügyész pályaíve. Az egykori fideszes háttérember, képviselőjelölt 2000-2006-ig, majd 2010 óta tölti be a tisztséget. Bizalmi szerepéről, a NER-ben betöltött kulcspozíciójáról is írtunk 2016-os cikkünkben, amelyben megrajzoltuk a legfőbb ügyész pályaívét. Írtunk pártbeli és egyéb fontos mentorairól, tenisz- és vadászbarátságairól, nem titkolva el azt sem, hogy a példátlan karrierbe itt-ott besegített az ellenzéki oldal is. (Átlátszó)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr815276136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása