Hunvald-blog

407. Kutyakomédia

2019. november 03. - HunvaldBlog

Az Országgyűlés hétfőn folytatja munkáját, és a derék képviselők – többek között – Áder János javaslatára újabb kilenc évvel meghosszabbíthatják a legfőbb ügyész megbízatását. Mondjuk olyan nagyon nagy kétségem nincs, hogy vajon 2028-ig újra megkapjuk-e Polt Pétert, de azért az illem kedvéért várjuk meg a holnapot, amikor majd mindenki nagy meglepetésére kiderül, hogy nahát, tényleg Polt Péter marad a legfőbb ügyész. Végül is jogállamban élünk, vagy nem? Meg parlamenti demokráciában. Aha.

polt_kover_meszaros1.jpg

Kordokumentum: Magyarország legfőbb ügyésze, a házelnök és Mészáros Lőrinc hátrányos helyzetű fiatalokkal fogott kezet az MKB Székházában 2019. október 31-én.
(Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA)

De ki is Polt Péter? Akit ez érdekel – és azon kevesek közé tartozik, aki még nem tudja – az olvassa el Magyar György: Amit Polt Péterről érdemes lehet tudni című összefoglaló írását a Magyarügyvéd blogon. Ízelítőnek itt egy kiragadott részlet:

… érdemes megjegyezni, hogy a Fővárosi Ítélőtábla 2013 decemberében helybenhagyta azt az elsőfokú ítéletet, amellyel a törvényszék elutasította a Polt Péter és a Legfőbb Ügyészség által az Élet és Irodalom című lapot kiadó Irodalom Kft., valamint az ÉS főszerkesztője, Kovács Zoltán és Kis János filozófus ellen benyújtott keresetet. 2011. április 8-án közölte az ÉS Alkotmányozás – mi végre? III. címmel Kis János tanulmánysorozatának befejező részét. Ebben Kis János azt állította, hogy Polt Péter „előző hivatali ciklusa idején már bőségesen bizonyította, hogy hivatalát nem pártatlan közszolgaként, hanem megbízója kiszolgálójaként tölti be”.

Szóval Poltot a verdikt szerint szabad pártkatonának minősíteni.

Azért még érdekes az is, miért nem akarja Polt az Európai Ügyészség felállítását. Az ez az idén márciusi nyilatkozata szerint egy trójai faló lenne, mert ott az egyes államok küldöttei az EU-t képviselnék saját tagállamaikkal szemben. Ily módon alapjaiban sérülne a nemzeti szuverenitás elve. Mellesleg az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága korábban meghívta a legfőbb ügyészt, hogy számoljon be az OLAF által is érintett ügyekről, valamint az Európai Ügyészséghez csatlakozással kapcsolatos magyar álláspontról, de a magyar vádhatóság vezetője úgy vélte, a meghallgatás politikai indíttatású és a függetlenségét ezzel nem veszélyeztetheti, így nem is ment el.

Tessék elolvasni a teljes írást, érdemes. További szép estét mindenkinek.

***

Ezt meg csak úgy, tán’ a fenti szép kép ürügyén: Magyarul jelent meg hosszabb elemző cikk a mai Magyarország agrárhelyzetéről a New York Times Európa rovatában. (Aki ezt túl hosszúnak találja, annak itt van ez a 444.hu-n: Magyarul ír a magyar földbárókról a New York Times.) Varga Judit igazságügyi minisztertől pedig csütörtökön megtudhattuk, hogy végleg elállt a kormány a közigazgatási bíróságok tervétől, azaz nem vezeti be az önálló, szervezetileg elkülönülő közigazgatási (külön)bírósági rendszert.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr615286014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása