Hunvald-blog

413. Nem, és nem állnak le

2019. november 22. - HunvaldBlog

Sajnos az utóbbi időben a jogállamiság fogalmát elkezdte kisajátítani magának a politika, pedig ez egy tisztán jogi kérdés. (Varga Judit, 2019. november 22.)

Három hete tudhattuk meg Varga Judit igazságügyi minisztertől, hogy a kormány végleg elállt a közigazgatási bíróságok tervétől, azaz nem vezetik be az önálló, szervezetileg is elkülönülő közigazgatási bírósági rendszert.  (A közigazgatási bíróságok bevezetéséről szóló eredeti törvényt még decemberben fogadta el a kormánytöbbség.)

varga_judit1.jpg

Pár napja azontán kiderült, hogy szó sincs belátásról, vagy meghátrálásról, csak most kerülőúton próbálkoznak:

A kormány által kedden benyújtott 200 oldalas salátatörvény-javaslat tovább erősítheti a bíróságok feletti kormányzati befolyást és biztosíthatja, hogy a különbíróságok felállítása nélkül is a kormánynak kedvező döntések születhessenek a politikailag kényes ügyekben

– figyelmeztet az Amnesty International Magyarország. A több tucat más jogszabályt is módosító csomagban elrejtett, bíróságokra vonatkozó törvényjavaslat többek között módosítja az Alkotmánybíróságról, a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról, valamint a bírák jogállásáról szóló sarkalatos törvényeket is. (Részletek ITT olvashatók a Népszaván)

Az Amnesty készített egy elemzést, amely a törvényjavaslat bírósági rendszerre vonatkozó legfontosabb és leginkább problémásnak tartott elemeit mutatja be.

Varga Judit törvényjavaslata ugyan több sebből vérzik, és – mint a fentiekből látszik – némi gyanakvásra is okot ad, de végül is jogállamban élünk, vagy nem? Meg parlamenti demokráciában. Ahol a javaslat elfogadása az Országgyűlés 2019. december 9-11. közötti ülésén várható.

További szép estét mindenkinek.

***

A Kúria pénzbeli kártérítésre és bocsánatkérésre kötelezte a kormányt, amire sértődött közleménnyel reagáltak. A minisztérium tudomásul veszi a Kúria döntését. A Helsinki Bizottság hiába tagadja és csűri-csavarja, akkor is tény, hogy egy Soros által pénzelt bevándorláspárti szervezet.” – ez a közlemény jelent meg szerdán a kormany.hu oldalon. Ezzel szemben Pardavi Márta, az ellenfél társelnöke úgy reagált, hogy mindenkinek az lett volna a jó, ha a hatalom nem hazudott volna róluk. (via Népszava)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9715320498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása