Hunvald-blog

419. A velünk élő Sztálin

2019. december 10. - HunvaldBlog

A könyvkiadást is eléri a kultúrharc. A könyvkiadás teljes ellenőrzésére készül a Demeter Szilárd miniszteri biztos által felügyelt Országos Széchenyi Könyvtár a hvg.hu szerint. 

Közismert történelmi anekdoták - sorozat. Na jó, még nem közismert. De igyekezzünk, hogy az legyen... Ha esetleg valaki még nem olvasta volna eredeti helyén Konok Péter írását, itt lentebb most megteheti.

sztalin2.jpg

SZÉLJEGYZET A KÖNYVKIADÁS CENTRALIZÁLÁSÁHOZ

- Mert, ahogy a mi nagyszerű Lenin elvtársunk mondta - mondta Sztálin elvtárs - "Coki neked, burzsuj, nyald ki a seggem, oszt' daszvidanyja!".
A Központi Bizottság Kibővített Plenáris Ülése dermedt csendben ücsörgött. Rjazanov elvtárs, a Marx-Engles-Lenin Intézet igazgatója vörös arccal meredt a jegyzeteire. Molotov elvtárs éppen egy koktélt akart volna elvenni a zsúrkocsiról, de a keze megdermedt a levegőben. Berija elvtárs magában motyogott, de némán, hangtalanul mozgott a szája, mintha szotyolát rágna. Zsdanov elvtárs, a szovjet kultúra őre csak vigyorgott, mint a tejbetök.
Sztálin elvtárs várt egy kicsit, aztán hátradőlt a székében, és lassan végignézett a plenáris ülésen.
- Nagyot csalódtam önökben, elvtársak! Nagyot csalódtam. Mi, kommunisták, bátor emberek vagyunk. A legbátrabbak. Ha én hülyeséget mondok, akkor az éppúgy hülyeség, mintha más mondta volna. Akárki. Nem vagyok tévedhetetlen. Mint önök mindannyian tudják... - Sztálin elvtárs a vigyorgó Zsdanov elvtársra pillantott, és újrakezdte - Mint önök szinte mindannyian tudják, Lenin elvtárs nem mondott ilyet. Még hasonlót sem. Önök pedig szolgalelkűségből hallgattak. Hát hogy bízzak meg ezután önökben? Mi lesz, ha valami igazán fontosban tévedek, és önök nem mernek majd kijavítani? Hiszen itt van például a tudós Rjazanov elvtárs, Lenin műveinek legjobb ismerője. Nos, Rjazanov elvtárs, mondott ilyet Lenin?
- Nem mondott, Sztálin elvtárs - válaszolt csüggedten Rjazanov elvtárs.
- Szóval, hülyeséget mondtam? - nevetett fel Sztálin elvtárs.
- Hülyeséget bizony, Sztálin elvtárs! - bólogatott megkönnyebbülten Rjazanov elvtárs, és ő is elmosolyodott.
- Nos, remélem, mindenki tanult ebből! Lépjünk tovább... kezdett volna továbblépni Sztálin elvtárs, de ekkor Berija elvtárs feltartotta a mutatóujját.
- Igen, Lavrentyij Pavlovics? - nézett rá idegesen Sztálin elvtárs.
Berija elvtárs szó nélkül felállt, az ajtóhoz ment, kinyitotta. Az ajtón egy kéz nyúlt be - egyenruhája ujjának mandzsettáján vörös rombusz -, és egy szattyánbőr aktatáskát nyújtott át Berija elvtársnak. Breija elvtárs kinyitotta a táskát, és egy vörös kötésű könyvet vett ki belőle. Azt is kinyitotta. A termet friss nyomdafesték átható szaga töltötte be. Berija elvtárs megköszörülte a torkát.
- Khmmm... idéznék Leninnek "A szocializmus néhány anális vonzata és az osztályközi kapcsolatok" című 1922-es klasszikus munkájából: "...és akkor, amint teljesítettük az ötéves tervet, és ezáltal bebizonyítottuk, hogy Sztálin elvtárs bölcs irányításával a szocializmus mindenképpen győzedelmeskedhetik a kapitalizmus felett, akkor majd megállunk, mint Faust, és így szólunk: 'Coki neked burzsuj, nyald ki a seggem, oszt' daszvidanyja...'". Idézet bezárva.
Berija elvtárs Sztálin elvtárs elé tette a nyitott könyvet, és leült. Sztálin elvtárs elkomorodott.
- Azt a büdös... na, maga most aztán baromira nyakig van a szarban, Rjazanov!

Fügedi Ubul

***

Orbán a válság haszonélvezője (Magyar Hang) - Stefano Bottoni a polgári Magyarország bukásáról, az olasz „dimenziókról” és a nyugati világ megosztottságáról. Interjú! Orbán – Egy despota Európában. Mit ért a történész a despota szó alatt? "Ő az egyetlen szuverén politikai erő, az összes többiek a despotától függenek. Ez igaz a saját vazallusaira, de az ellen- zékre is, mely szintén a despotától függ, mert tőle kapja a forrásokat. A despota így irányítani tudja a saját ellenzékét. A mai, félautoriter, Nyugat-ellenes rendszereket hívhatjuk despotikus vagy hibrid demokráciának is. Ehhez Oroszország adta meg a szellemi és technológiai kere- teket a kétezres évektől. Putyin akkoriban jött rá, hogy nem kell megszüntetni az ellenzéket, mint egy diktatúrában, elég megfojtani."

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5115346770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása