Hunvald-blog

424. Fal, zúz és széttapos

2019. december 27. - HunvaldGyörgy

És akkor így az év végére, teli szeretettel meg békességgel itt van még ez is: „Ha nem állítják meg a hatalmat, akkor egy fenevad válik belőle, és telhetetlen bendőjű fenevadként törtet tovább. A Biblia jut megint az eszembe: falt és zúzott, a maradékát pedig összetaposta. Tehát, amit nem tud felfalni, az másé se legyen” – mondta a Hírklikknek adott karácsonyi interjúban Iványi Gábor. Arról is beszélt, hogy ő szidhatja Orbán Viktort, a miniszterelnök viszont nem élhet vissza azzal, hogy kezében van valamennyiünk adóforintja. Márpedig Orbán ezt teszi: fal, zúz és széttapos. (Iványi: Láttam én már főügyészt börtönbe menni)

ivanyi_gabor2017.jpg

Számomra az a fontos kérdés, hogy vert helyzetben is megmarad-e az adni kész korrektség. Nem véletlenül fűzök össze két különálló értéket, vagyis azt, hogy megmarad-e az ember korrektnek, akár az ellenségeivel szemben is. Azaz, ha ők lesznek – minden irónia nélkül – vert helyzetben, akkor is.

Ez alatt nem azt értem, hogy amit elloptak, azt ne kellene visszaadniuk, én azért küzdök, hogy de igen, vissza kell adniuk, sőt, azt is gondolom, hogy akik mások szabadságát elvették, azoknak maguknak is meg kell kóstolniuk valamilyen hasonló büntetést. Gondolok például egy legfőbb ügyészre, aki eltussolt dolgokat, és aktívan részt vett abban, hogy emberek ártatlanul, politikai megfontolásból szabadságvesztésre ítéltessenek. Én láttam már Dél-Amerikában legfőbb ügyészt, amint éppen bevitték a börtönbe. Látszott rajta, hogy kicsit boldogtalan attól, hogy azok közé az emberek közé kerül, akiknek a bebörtönzésében szerepet játszott.

Erről jut eszembe, van ám egy jó hír is, csak hogy boldogan és elégedetten zárjuk ezt az évet. Mert a Jézuska ezt is hozta magával – jaj, nem nekünk, egyszerű népeknek vagy a szegényeknek – hanem Poltéknak. Karácsonyra a Polt Péter vezette (fideszes) ügyészség dolgozói között fejenként átlagosan 650 ezer forint jutalmat osztottak szét, olyan 2 és félmilliárd forintot. Tessék ízlelgetni: két és milliárd forint. Tudom, hogy nem hasonlítha- tó össze, meg csak elméleti a kérdés, de ennyi pénzzel vajon Iványi Gábor Magyarországi Evangéliumi Testvérközössége és az Oltalom Karitatív Egyesület mit tudna kezdeni?

Hunvald György

***

Még karácsony előtt harmadszor is beiktatták Polt Pétert legfőbb ügyésznek. Polt a nagy elődöt, Hammersberg Jenőt (1899 és 1902 közti királyi főügyész) idézte: Az ügyész jutalma a kötelesség lelkiismeretes kielégítése. Polt most kezdi meg a harmadik ciklusát: legalább 2028 végéig maradhat a posztján. Azért kell hozzátenni, hogy legalább, mert ha a kilenc éves mandátuma lejártával az utódját nem tudja az akkori parlament kétharmados több- séggel megválasztani, akkor automatikusan ő marad hivatalban. Életfogytiglan. (via HVG)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1215368242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cuhavidéki 2019.12.31. 20:27:28

Boldog Új Évet Kívánunk!
süti beállítások módosítása