Hunvald-blog

428. Nemzetbiztonsági érdek

2020. január 08. - HunvaldBlog

Jó estét, jóestét. Majdnem lemaradtunk róla, de ami múlik, nem késik – így aztán ejtsünk ismét pár keresetlen szót a honvédségi „nemkormánygépekről”. Emlékszünk ugye, hogy 2018-ban a Zrínyi 2026 haderő fejlesztési program keretében – a „csapatszállító” Airbusok után – újabb gépeket vásárolt a hazánk dicső katonasága; a hivatalos magyarázat szerint a "légiszállító képesség növelésére" két Dassault Falcon 7X-et.

airbone.JPG

Nos, ezek a honvédségi "futár- és szállítógépek" meg a két Airbus tavaly – honvédségi szempontból legalább is – igencsak fura helyekre repültek. Úgymint Dubaj, Abu Dhabi, Las Vegas, Málta, Panama, Makaó. De olyan ismert üdülőhelyeken is jártak, mint Alicante, a Kanári-szigetekhez tartozó Fuerteventura vagy éppen a görög Thesszaloniki. Láthatóan csupa fontos, katonai szempont kiemelten fontos, stratégiai helyek.

Így aztán Harangozó Tamás, az MSZP képviselője az Átlátszó december 12-i cikke után megkérdezte Benkő Tibor honvédelmi minisztert; legyen már oly szíves, és árulja el, hogy kiket és miért is szállítottak ide-oda a gépek, és mi a francot kerestek olyan helyeken, ahol még nyomokban sem lehet felfedezni honvédelemmel kapcsolatos feladatokat.

A válasz: a kért adatok 30 évig titkosak. Honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből. Azaz titok, hogy a katonai gépek miért jártak ezeken az egzotikus helyeken, titok, hogy kiket, miért, milyen okból szállítottak. És pont, tessék szépen tovább ballagni. De mindannyiunk és Harangozó Tamás megnyugtatására a miniszter azért annyit elárult, hogy „minden személyszállítás a hatályos jogszabályoknak megfelelően történt".

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly sokszor utazott a frissen beszerzett új honvédségi repülőgépekkel, és büszkén pózolt mellettük. Azóta viszont a Magyar Honvédség két-két utasszállítójával és luxusrepülőgépével kapcsolatos adatokat letiltották az internetes repülőgépfigyelő oldalakról, így egy ideje nem lehetett tudni, mikor merre járnak.

Hát nem nagyszerű ez az egész? De azért jó lett volna tudni, hogy kiket és mennyiért hurcolásztak játékkaszinókba, offshore paradicsomokba, meg nyaralóhelyekre – persze szigorúan csak honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből – ezek a közpénzből vásárolt, közpénzen fenntartott, és közpénzen üzemeltetett luxus csapatszállítók. Nem? De.

További szép estét mindenkinek.

P.s.: A miniszter Harangozónak adott válaszában azt azért elfelejtette megemlíteni, hogy ő is feloldhatná a titkosítást, uyanis a törvény felhatalmazza őt erre. A honvédelemnél azonban jobban szeretik a diszkrét megoldásokat; ahogy a Népszava is beszámolt róla, titokban vették például az egyik Dassault Falcont – a gépeket pedig darabonként 13 milliárd forintért vásárolhatták. Az Átlátszó szerint meg valószínű, hogy a  Panamába és más egzotikus helyekre utazó gépek több esetben is kikapcsolt transzponderrel repültek, vagyis a repülési adatok nem kerültek be a nyilvánosan elérhető adatbázisokba. (Már alig várom, hogy a honvédelmi pacalkirály is előmásszom, és mondjon valamit minderről...)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2815399340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása