Hunvald-blog

433. Előző poszt margójára

2020. január 23. - HunvaldBlog

„Orbán Viktor indulatokat mozgósító kampányt vezényel,
és demonstrálja, hogy a vezér a bírói ítélet fölött áll.” (Révész Sándor)

Csak röviden az előzményekről: múlt pénteken a Fidesz hagyományaihoz méltóan a nép egyszerű gyermeke miniszterelnöke ismét háborút hirdetett, persze hogy megint csak a társadalom legkiszolgáltatottabbjai közül választva ellenséget. Orbán az új (?) ellenséget a romákban (Gyöngyöspatai szegregáció) és a fogvatatottakban (börtönviszonyok miatt megítélt kártérítések) jelölte meg. De ha már arra járt, a „börtönbizniszben” a bírókat és az ügyvédeket is célkeresztbe vette, és keltett egy kis indulatot – miközben nagyvonalúan összemosta az elítélteket és a fogvatartottakat (pl. az előzetesben levőket).

orban_mtva.jpg

Másnap aztán – hogy hogy nem – de pikk pakkra bejelentették, hogy megszületett egy kormányhatározat-tervezet a "börtönbiznisz" megállítása érdekében. Miszerint a kor- mány azonnali hatállyal felfüggeszti a kártérítések kifizetését. Azaz, majdnem, merthogy nem kellett sokáig várni, hogy kiderüljön, a keddi kormányhatározat egészen másról szól. De nézzük, mit írt tegnap minderről Magyar György a blogján:

A „börtön- és etnobiznisz” ellen, és a fogvatartás embertelen körülményei miatt megítélt kártalanítást a joggal való visszaélésnek nevezte múlt pénteken a miniszterelnök, és kijelentette: a kifizetéseket azonnal hatállyal felfüggesztik.

Néhány nap alatt azonban jelentős változás következett be. Hiába nyilatkozta múlt pénteken a kormányfő, hogy a börtönbiznisz nem mehet tovább, s hiába állt ki már másnap  Völner Pál igazságügyi államtitkár, hogy a megítélt kártalanítási összeg kifizetését azonnal hatállyal felfüggesztik, s máris kész az erről szóló kormányhatározat tervezete. Ami mellesleg életveszélyes üzenet volt, hiszen jogerős bírósági döntéseket a kormánynak is illik végrehajtani. Ha nem ezt teszik, az egész magyar jogrendszer ellen intéznek támadást.

De közben valaki az első felindulásból tett üzenetek ellenére magához tért, mert a kedden megjelent kormányhatározatban már szó sincs a kifizetések felfüggesztéséről. Abban már csak annyi szerepel, hogy a bírói döntéssel jogerősen megítélt kártérítést csak a jogszabályokban meghatározott legvégső időpontig kell felfüggeszteni.

Azt, hogy ennek mi értelme van, nem tudni, mert a költségvetés szempontjából szinte teljesen közömbös, hogy a verdikt megszületése után egy-két héttel, esetleg a maximálisan rendelkezésre álló hatvanadik napon utalnak. De ezek szerint egyelőre fizetni fognak, Orbán így teljesen feleslegesen gerjesztette az efféle ügyekben eljáró bírókkal és ügyvédek- kel, illetve az elítéltekkel szembeni indulatokat.

Tessék elolvasni a teljes írást, érdemes.

Itt tartunk most. A min. elnök – kis hibákkal ugyan, de igen hozzáértően – ismét elkezdett hangulatot és gyűlöletet kelteni. De legalább van kiket utálni. Már megint.

További szép estét mindenkinek.

***

Előre szólt az ellenzék, hogy botrány lesz a rabok kompenzációjából. Völner Pál is szidta a héten a kártalanítási rendszert, és a Fidesz kihelyezett frakcióülésen készül megvitatni a helyzetet februárban, vagyis a téma tartósnak ígérkezik. A helyzet azért bizarr, mert a rabok kártalanításáról szóló törvényt 2016-ban az Orbán-kormány kezdeményezésére a Fidesz szavazta meg, míg az ellenzék elutasította.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5815423282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása