Hunvald-blog

438. Joggal való visszaélés

2020. február 07. - HunvaldBlog

Oly rég esett szó itt nálunk az egyszerű parasztgyerekről, aki helikopteren jár lagziba, akinek matatása a letelepedési kötvények és a belvárosi ingatlanok körül már jóval több, mint gyanús. És aki miniszter. Hát most essen megint: Kezelhetetlen formában és hiányosan adta át Rogán Antal minisztériuma a kiperelt adatokat

Aránytalanul nagy munka a közérdekű adatok használhatatlanná tétele. De ez az a munka, amit nem lazsálnak le.

rogan2018.jpg

A joggal visszaélés (amit a jogban "joggal való visszaélésnek" neveznek) az új Ptk. szerint, tehát 2014. március 15-e óta az olyan joggyakorlat, amely a jog társadalmi rendeltetésével össze nem férő célokra, különösen:
* a nemzetgazdaság megkárosítására,
* személyek zaklatására,
* személyek jogainak és törvényes érdekeinek csorbítására vagy
* illetéktelen előnyök szerzésére
irányul.

Egyike ez azoknak a tipikus magyar jogszabályoknak, amelyek alapvetően sértik a hipotézis-diszpozíció-szankció* hármas követelményét. Éppen ezért komoly kihívás a jog alkalmazói számára — olyannyira, hogy Tercsák Tamás már könyvet is írt A joggal való visszaélés címen. A Kúria elnöke az alkalmazás vizsgálatára joggyakorlat-elemző csoportot állított fel stb.

Nagyon remélem, hogy a Magyarbasival Együttműködés Rendszerének kimúltával következő, reményeim szerint demokratikus rendszer a jogállam helyreállításának részeként ezt a törvénysértést bűncselekménnyé alakítja (az átmenet idején szükséges módon visszamenőleges hatállyal, elévülés nélkül).

*Hiányos a diszpozíció (nem határozza meg, hogy mit tekint teljesítésnek — ezért lehet vele ilyen rútul visszaélni) és nem rendel hozzá szankciót.

Fügedi Ubul

P.s.: Meglehetősen egyértelmű, hogy nemcsak a kötelező adatszolgáltatás megtagadása, de (mint esetünkben) annak formális teljesítéssel használhatatlanná tétele is a "nemcsak érvénytelen, de büntetendő is" kategóriába kell essen. Pont ennek meghatározatlansága miatt nem egységes a bíróságok ítélkezési gyakorlata.

***

És ha már Tóni: Hadházy Ákos szerint nem Rogán Antal több mint 800 millió forintos megtakarítása vagy kétes találmánya a legnagyobb probléma, hanem a propaganda, amelyre súlyos tízmilliárdokat költ évente az ország. Hadházy a Klubradió Esti gyors című műsorában elmondta, hogy nem tudja, melyik a kínosabb vagyonnyilatkozat, a miniszter- elnök nulla forintos megtakarítása vagy Rogán Antal csaknem 810 millió forintja. (Hírklikk)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3015463956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása