Hunvald-blog

439. Politikai félrenézés?

2020. február 10. - HunvaldBlog

„Oda jutottunk, hogy ma már nem csak neonáci szervezetek olvasata az, hogy itt a „hősies helytállás“ minősített esetéről van szó.” (Ungváry Krisztián) 

Hátfő van, tehát csak röviden: szombaton "Becsület Napja" elnevezéssel szélsőjobbos, újnyilas-neonáci csoportok gyűltek össze a Városmajorban, hogy megemlékezzenek az 1945. február 11-i – szerintük hősies – kitörési kísérletről, amikor is Budapest ostromának legvégén a budai várba visszaszorult német, magyar csapatok és a hozzájuk csapódott nyilas osztagok megpróbáltak kitörni a szovjet ostromgyűrűből.

kitores_napja.jpg

Fotó: atlatszo.hu

Tegnap pl. már ITT is megíródott az ostrom és a katasztrofális kitörési kísérlet rövid történelmi háttere (mi történt, hogyan történt, miért történt), így most inkább azt ajánlanám, hogy a minapi „megemlékezés” politikai, személyi és gazdasági hátteréről mit kutatott ki az Átlátszó. Tessék feltétlenül elolvasni a teljes írást, tanulságos: Állami hátszéllel épül a becsületnap újnyilas mítoszát családbaráttá színező Kitörés-emléktúra. Kedvcsinálónak:

Sokatmondó, hogy a rendőrség idén is az újnyilas megemlékezést próbálta betiltani: a Kitörés-túra leállítása fel sem merült. Azonban itt kevéssé állami vakságról, inkább szándékos, minden részletre kiterjedő politikai félrenézésről lehet szó. Legalábbis erre a tanulságra jutottunk, amikor megkíséreltük feltérképezni a Kitörés-túra szervezőinek hátterét.

Merthogy így építik-szépítik az ú.n. „becsületnap” mítoszát, teszik mindezt kb. ugyanúgy, ahogy pár év alatt Horthyból is nemzeti hőst, „kivételes államférfit” faragtak. Miközben a törvény értelmében neonáci, újnyilas szervezeteknek nincs helyük az országban.

P.s.: A „becsületnapon” olyan szélsőjobbos mozgalmak vettek részt, mint a Betyársereg, a Magyar Önvédelmi Mozgalom, a Hammerskins Hungary, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Légió Hungária. A rendezvényt 1997 óta tartják meg – és azóta a magyar szélsőjobb/neonáci/újnyilas csoportosulások emblematikus eseményévé nőtte ki magát. Kezdeményezője az a Győrkös István volt, akit tavaly életfogytig tartó fegyházra ítéltek, mert lelőtt egy rendőrt.

***

Igen furcsa szemszögből számolt be a Hír Tv a „kitörés napjához” kapcsolódó esemé- nyekről: Békés megemlékezővé avatta a kormánymédia a Légió Hungária vezetőjét. A riport miatt Karácsony Gergely bejelentette fb-oldalán, hogy „Amíg a Hír Tv nem kér bocsánatot a neonácikat mosdató, az antifasiszták tevékenységét megkérdőjelező riportjáért, addig sem én, sem a főpolgármester-helyettesek, sem a Főpolgármesteri Hivatal munkatársai nem adnak nyilatkozatot a Hír TV-nek, és nem is teszünk eleget semmilyen meghívásuknak. Erről ma levélben értesítettem Répásy Bálintot, a Hír TV vezérigazgatóját.”

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4615468110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása