Hunvald-blog

442. Miközben az úri közönség tapsikolt

2020. február 19. - HunvaldBlog

Orbán Viktor vasárnapi évértékelője egy új, de sokatmondó momentummal színesedett: az igehirdetésen díszegyenruhában tiszteletét tette a Magyar Honvédség több, magas rangú vezetője is. Ilyen eddig az elmúlt 30 évben még nem fordult elő, már csak azért sem, mert a törvény kifejezetten tiltja katonáknak, hogy egyenruhában részt vegyenek politikai rendezvényeken. És ezen az sem változtat, hogy a honvédelmi tárca szerint* egy pártalapítvány által szervezett rendezvény nem pártrendezvény, hanem „kormányzati évértékelő”.

evertekelo2020-2.jpg

Németh Szilárd, hazánk legismertebb pacalzabálója – mellékesen a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára – még büszkén pózolt is egyet a kirendelt főtisztekkel, miközben köszönetét fejezte ki a Magyar Honvédség Parancsnokságának, hogy “jelenlétükkel megtisztelték és emelték Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét”. Beszarás.

Kíváncsian várom, legközelebb hol találkozunk velük.

* A minisztérium érvelése erősen sántít: a rendezvényt a Fidesz pártalapítványa, a Balog Zoltán exminiszter vezette Polgári Magyarországért Alapítvány szervezi, oda kizárólag a Fidesz és holdudvara kap meghívást, más pártok résztvevői nem. „Szó sincs tehát civil vagy kormányzati rendezvényről. A kormányzati évértékelő hagyományosan a Parlamenti ülésszak nyitányán a miniszterelnöki nyitóbeszéd lenne, ám ezt az idén Orbán kihagyta”írja a Népszava.

… nem az az ócska baromság volt itt a legvérfagyasztóbb, amit most mindenki orrba-szájba idézget, hogy a liberális = diplomás kommunista, hanem az, hogy a nézőtéren katonatisztek, tábornokok foglaltak helyet. Éppen úgy, mint az egypártrendszerben. Ha valami, ez tényleg egészen elképesztő volt: a Fidesz részéről, hogy ezt elvárták, s a jelen lévő katonatisztektől, akik erre vállalkoztak. Kár, hogy mindez kevesebbeknek tűnt fel, pedig összehasonlíthatatlanul súlyosabb, mint az a rozzant tréfa, amitől az úri közönség hálásan tapsikolt és kacarászott. (via Gábor György)

P.s.: Ezeknek a derék, kitüntetésekkel tarkított díszegyenruhás uraknak semmi mást nem kellett volna tenniük, minthogy a meghívásra (parancsra?) udvariasan jelzik, hogy mivel a honvédek jogállásáról szóló törvény kizárja a jelenlétüket egy ilyen eseményen, így azon sajnálattal nem vehetnek részt. De ők nem ezt tették. (Remélem azért, hogy egy se volt köztük pocakos, mert azt a főnök ki nem állhatja…)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3115481950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pásztörperc 2020.02.19. 21:39:11

"A sor végén haladt Baines, a komornyik. Ő nem vitt a kezében semmit, csak jelenlétével emelte a menet fényét."
süti beállítások módosítása