Hunvald-blog

446. Víruspánik

2020. március 02. - HunvaldGyörgy

„Itthon nagyobb a pánik a vírus miatt, mint Kínában”
(Sanghaji magyar egyetemista a Mandinernek.)

Magyarországon túlzottan félnek az emberek a koronavírustól, és ennek nagyrészt a média az oka – mondja Csaba István, aki az egyik legnagyobb sanghaji egyetem hallgatója. Miért? Mert a média pénzt akar keresni a nézettségi adatokkal. A nézettség meg akkor nő, ha szenzációt ad le, pánikot kelt, stb...

koronavirus1.jpg

Nem, egyáltalán nem becsülöm le a koronavírus fertőzést, de tanulságos hogyan viselkednek ott (Kínában), ahol ez valóban probléma. A bejegyzés írásakor a Föld nevű bolygón 85.681 ember fertőződött meg ezzel a vírussal és 39.746 már kigyógyult belőle.

Az ANTSZ tájékoztatása szerint, a bejegyzés írásakor a klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy a 2020. év 4. naptári hetétől kezdődően lakosság 1,6%-a kereste fel orvosát influenzás tünetekkel. 2020. év 8. hetében a megbetegedések száma (38 900) alig változott az előző héthez viszonyítva. Tehát fele annyi influenzás beteg van jelenleg Magyarországon, mint amennyi koronavírus fertőzött a világon.

Az influenza szintén sok ember halálát okozza, mégsem pánikolunk. Megfelelő tájékoztatásra van szükség, nem a pánikhangulat keltésére.

Hunvald György

P.s.: (…) Húsz évvel később Churchill lakosai (és a kontinensen időközben szanaszét szóródott katonák) még mindig borzongva mesélték fűnek-fának a rettenetes 1946-os farkasinvázió és hősies harcuk történetét. Szóltak történetek kétségbeesett egyéni összecsapásokról, szétmarcangolt nőkről és gyermekekről, miszlikbe tépett kutyafalkákról és arról, hogy az egész emberi közösség hosszú hetekig ostromállapotban élt. Szakasztott, mintha migráncsok érkeztek volna a városba — de ez már nem Mowat mondja, ezt én teszem hozzá. (Fügedi Ubul: Tömeghisztéria)

***

Számos portál terjeszt pánikkeltésre alkalmas szövegeket a járványról. A koronavírussal kapcsolatos álhírek növelik ezen oldalak forgalmát, és a koronavírus miatti egészségügyi félelmeknek következtében további egészségügyi álhírek, kamu gyógymódok terjednek el. A Political Capital Burjánzanak az álhírek a koronavírus nyomában című elemzésében a magyar nyilvánosságban megjelenő, szándékosan félrevezető tartalmakat vizsgálták, melyek állampolgárok százezreihez juthattak el.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6815500086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása