Hunvald-blog

448. Nőnap 2020.

2020. március 08. - HunvaldGyörgy

Ma március 8., nőnap van. Ma tisztelettel és szeretettel köszöntjük a mindennapjainkban kulcsszerepet betöltő lányokat, asszonyokat – akiknek remélhetőleg jól esik az a gesztus, amelyet a mai napon kapott virág jelent, jelenthet. Boldog, derűs Nőnapot! És nem csak ma, nem csak március nyolcadikán, hanem egész évben, az év összes napján.

nonap3.jpg

El kellene jutni odáig, hogyha a nők szóvá teszik jogsérelmeiket, az ne ütközzön elutasításba azzal az érvvel, hogy ez valami gender vadhajtás. Ne lehessen parlamenti képviselőnők felszólalásait lesöpörni az asztalról, mondván, legyenek csak szépek, elvégre az okosság a férfiak előjoga. A nők legfőbb feladata, hogy kényelmesebbé tegyék a férfiak életét, biztosítsák a családot, a hátteret a férfiak játékához és szüljenek minél többet, lehetőleg fiúkat, mert az az igazi. A családi (és kapcsolaton belüli) erőszak ellen kapjanak végre valós segítséget a nők, és ezzel párhuzamosan, mert a kettő együtt jár, az elkövetők valós büntetést.
(via Kolozsvári Szalonna)

***

A nemzetközi nőnapot 1911-ben ünnepelték meg először, az időpont 1913-ban került március 8-ára a New York-i textilmunkásnők 1857-es sztrájkjának – más források szerint egy New York-i gyárban 1908-ban e napon bekövetkezett, 129 munkásnő életét követelő tűzvésznek – az emlékére. Magyarországon 1914-ben ünnepelték meg először a nőnapot. A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette ünneppé az ENSZ-közgyűlés. Az 1980-as évektől e napon a nőszervezetek felvonulásokon hívják fel a figyelmet a nőknek a társadalomban viselt óriási szerepére, ugyanakkor kiszolgáltatottságára és védtelensé- gére is: arra, hogy a jogegyenlőség továbbra sem jelenti az esélyek egyenlőségét. (mult-kor.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6515510684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása