Hunvald-blog

456. Mi a teendő?

2020. április 01. - HunvaldBlog

Semjén Zsolt egyetlen este megmutatta,
mik is a legfontosabb ügyek világjárvány idején
margójára.

A különböző etikai rendszereket minden, magára valamit is adó erkölcstanász rendszerezi — anélkül nem tudomány a tudomány. Egy meglehetősen általánosan elfogadott felosztás szerint megkülönböztetjük a szándék- és az eredmény-etikákat: az egyik azt értékeli, miért csinálunk valamit, a másik azt, hogy mit érünk el vele. Időnként nehéz megmondani, hogy valaki miért csinál valamit. Ő persze róla mond ezt-azt, de az indoklás hajlamos elrugaszkodni a valóságtól. Különösen miniszterelnökünknél.

semjen_orban2020.jpg

Olyannyira, hogy ezt maga sem tagadja: "Ne azt figyeljék, amit mondok. Azt figyeljék, amit csinálok!" Az ilyen ember tetteit csak az eredmény felől közelíthetjük. Így ha arra vagyunk kíváncsiak, miért fogadtatta el Magyarbasi a felhatalmazási törvényt, nem azt kell néznünk, mit mondott róla, hanem hogy mihez kezd annak birtokában:

  • a helyi önkormányzatok döntéseiben vétójogot ad a polgármesterek feje fölé rendelt kormányhivatalnokoknak (külön aranyos ez olyankor, amikor a bukott polgármestert ültetik őt legyőző utóda nyakába);
  • kiemelten közérdekű beruházássá minősíti a Városliget teleépítését — ezzel utólag bírálná felül az önkormányzat további beépítést tiltó határozatát;
  • a minisztérium által delegált emberekkel tölti fel a színházak felügyelő bizottságait.

Ezek azok a dolgok, amelyeket a vírus elleni védekezéshez a kormány minden más előtt a legfontosabbaknak tart.

Fügedi Ubul

UPDATE 2020.04.01. 19:22 Visszavonják a polgármesteri jogkör korlátozásáról szóló törvényjavaslatot. Fél napig remélhette a kormány, hogy a salátatörvénybe rejtve korlátozhatja a polgármesterek jogosítványait, aztán visszalépett.

***

„Budapesten semmi nem épül meg, amit a fővárosiak nem akarnak.” Ezt mondta Orbán Viktor októberben, az önkormányzati választás éjszakáján, miután kiderült, hogy nem a Fidesz jelöltje, Tarlós István, hanem az ellenzék által támogatott Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást. Ehhez képest, Semjén Zsolt tegnap éjjel benyújtott egy törvényjavaslatot, amelynek értelmében a Liget projekt „megvalósítására kijelölt ingatlanok tekintetében változtatási tilalom nem alkalmazható.” (via Hírklikk / Föld S. Péter)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7415581204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása