Hunvald-blog

470. Gyöngyöspata: jár a kártérítés

2020. május 13. - HunvaldBlog

Ítéletet hozott a Kúria a gyöngyöspatai szegregációs per felülvizsgálati eljárásában. A Kúria tanácsa fenntartotta a Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletét; eszerint a 60 felperes részére – akiket jogellenesen különítettek el az iskolában, ezzel alacsonyabb színvonalú oktatást biztosítottak számukra – az alpereseknek (a helyi önkormányzatnak) ki kell fizetnie a mintegy 100 millió forintos nem vagyoni kártérítést. Pont ahogy írtam anno: nem az elkülönítés jogszerűtlen, hanem a szolgáltatás csökkentése.

kuria3.jpg

A kárpótlás nem azért jár ezeknek a gyerekeknek, mert cigányok. Azért jár, mert nem kaptak meg egy sor olyan szolgáltatást, amelyeket az állam elvben minden iskolás- nak garantál. Ez a bizonyos "garancia" annyit tesz, hogy ha ezeket a szolgáltatásokat — tök mindegy, hogy miért — a gyerekek mégsem kapják meg az államtól, akkor nevezett állam ezért kárpótolja őket. Ez a szolgáltatás pénzbeli megváltása, amire miniszterelnökünknek (aki jogvégzett ember, még ha nem is dolgozott tanult szak- májában egy percet se) illene tanulmányaiból emlékeznie.

Azoknak jár a pénz, akik nem kapták meg azt a fél tucat dolgot (pl. uszodalátogatást és úszásoktatást) amit a többiek igen. Teljesen függetlenül attól, hogy cigányok-e — attól is, hogy a magyar emberek szeretik-e a cigányokat és kiváltképp attól, hogy Orbán Viktor dolgozott-e valaha. Az a pénz (az Orbán-kormány által beterjesztett és a fideszes parlamenti többség által elfogadott törvény értelmében) nekik JÁR — bár- mennyire is irigykedik Orbán Viktor amiatt, hogy egyszer az életben nem ő kap pénzt a költségvetésből.

Fügedi Ubul

P.s.: A Fidesz részéről Horváth László országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott reagált az ítéletre. Úgy fogalmazott, az ítélet rossz, mert felrúgja a társadalmi békét és igazságtalan, mert egyoldalúan és túlzóan büntet egy egész települést egy kisebbség vélt, vagy valós sérelmei miatt. (via HVG)

***

Anno előkerült a "Soros Györgyözés" is a kormányzati gőzhengerben, a perben a romákat képviselő Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítványra (CFCF) ráakasztották „Soros-szervezet” címkét. Olyannyira csúcsra járatták az ügyet, hogy a tavaszra tervezett nemzeti konzultáció egyik kérdése is a szegregációs perben kifizetendő kártérítésről szólt volna, de a járvány miatt ez elmaradt, ahogyan az egész téma is kikerült a kormány kommunikációjából. (HVG)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3615689120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása