Hunvald-blog

481. Költözhet a Lánchíd is

2020. június 15. - HunvaldBlog

„Ezek vagy nem szeretnek minket,
vagy csak nem tudják kimutatni."

Itt van nekünk ez a híd ugye, az ország hídjának is nevezett Lánchíd a Dunán – most éppen összeomlóban. Aztán itt van mindjárt – szintén nekünk – augusztus 20., mikor a kormány döntése szerint Szent István-napi rendezvényekkel és pazar tűzijátékkal fog újraindulni a járvány utáni ország. (Megj.: 6,5 milliárd forint mehet el erre úgy, hogy az összegben a budapesti tűzijáték ára még nincs is benne.)

lanchid3.jpg

A nagyszabású (vagy csak nagyon drága) rendezvényekre tehát van pénz, a Lánchíd felújítására meg nincs. Inkább elpufogtatják, elünneplik ezt a pár milliárdot a koronavírus feletti győzelem kissé korainak tűnő megünneplésére, csak a fővárosnak ne kelljen adni. Merthogy tanulják már meg ezek a rohadékok a budapestiek végre, hogy hogyan KELL szavazni! Addig meg:

"Debrecenbe költözhet a Lánchíd. A 100 évre titkosított állami projekt szerint a pestiek által megunt és elhanyagolt hidat helyben szétszerelnék, uszályokra raknák, és a Dunán le, majd a Tiszán fel végighajóztatva jutna el a célvárosba, ahova időközben kínai óriáshitelből elvezetnék a kínaiak iránti tiszteletből Sárga-folyónak átkeresztelt Tiszát. A kiásott földtömegből pedig dombot emelnének a városban, hogy létrejöhessen a debreceni budai vár, természetesen külön metrómegállóval, mert addigra szintén megépül a Debreceni Metró Nemzeti Sínszövetség (DEMENS) is nyolc állomással, föld alatti kaszinókkal és hotelekkel, és efölé úgyis kell a töltőföld. Két legyet egycsapásra,  oszt jónapot. A pestiek pedig sétálhatnak a vízen – és kenyéren." (via ohaggyalma.tumblr.com)

Június elején jelentette be Kósa Lajos, hogy a magyar jövő Debrecenben épül, erre pedig kész áldozni is a kormány. Hogy ezt mennyire komolyan gondolják, azt jelzi például, hogy már el is döntötték: ha törik, ha szakad, a bihari városba költözik a Természettudományi Múzeum. A hvg.hu a szerdai Magyar Közlönyben kiszúrta azt is, hogy nem csak új múzeum, de pénz is lesz bőven: a debreceni önkormányzat ugyanis 2023-ig 29 milliárd forint központi költségvetési támogatást kap a kormánytól.

Tényleg komolyan gondolják, hogy ezzel nyerhetnek bármit is? Szeretném remélni, hogy minderre a Budapest lakossága nem becsicskul, hanem soha, de soha többé nem szavaz a Fideszre. Oszt’ akkor tényleg jónapot.

P.s.: A kormány állítólag 6 milliárd forinttal járulna hozzá a Lánchíd felújításához. A  költségeket alsó hangon – még Tarlós idején – közel 34,5 milliárd forintra becsülték. A múlt héten arról is döntöttek, hogy csak azért is Debrecenbe költöztetik a Természet- tudományi Múzeumot. Pedig Fürjes Balázs, a főváros és az agglomeráció fejlesztéséért felelős, nem éppen blöffmentes államtitkár februárban még azt állította, hogy a múzeum addig marad a helyén, amíg „kulcsrakészen felépül új, tágasabb otthona”. Hát nem marad. 

***

Nehezen érthető, hogy miért kell ennyire nyilvánvalóan keresztbe tenni az ország gazdasági motorjának számító főváros milliós lakosságának. Hogy miért kell ennyire durván kiszervezni a (nem létező) megszorításokat az önkormányzatoknak és különös tekintettel Budapestnek, hogy miért az a kérdés, hogy golyó vagy kötél, hogy miért kell egy fél Lánchíd-felújításnyi pénzt már idén elvonni Budapesttől úgy, hogy a Lánchíd (nemzeti szimbólum, Orbán ezeréves népének egyik kulturális-építészeti csodája) konszolidációjára sem hajlandó a kormányt pénzt adni. Tényleg van épeszű ember, aki beveszi, hogy ahol a milliárdos Mészárosnak csak szállodafelújításra jut majdnem 18 milliárd, ott azért nem jut a Lánchídra, mert ilyen nehéz időkben szolidaritásra és a nadrágszíj összehúzására van szükség? (Kolozsvári Szalonna)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9615811298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása