Hunvald-blog

490. Asszem’ üzenet érkezett

2020. július 12. - HunvaldGyörgy

Ha valaki esetleg lemarad volna róla: a hét elején az Európai Ügyészség vezetője, az októberben megválasztott Laura Codruța Kövesi az Euronews-nak adott interjújában elmondta, hogy Magyarország ugyan nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez, de ez nem lehet kibúvó, az itteni cégek és magánszemélyek ellen is indulhat eljárás nemzetközi csalás ill. pénzmosás esetén. Azaz, tetszik, nem tetszik, Magyarországon is vizsgálódhat az Ügyészség, hazai cégek és magánszemélyek ellen is indulhat eljárás.

laura-codruta-kovesi.jpg

A főügyész emlékeztetett arra is, hogy Magyarország* és Lengyelország mellett Dánia, Svédország és Írország sem csatlakozott az ügyészséghez. Ennek ellenére

vizsgálni fogunk egyes eseteket e tagállamokkal, ezek polgáraival kapcsolatban és egyes esetekben a tagállamok területén elkövetett bűncselekménynél is lesz hatáskörünk. Ezen felül együttműködünk ezen államok hatóságaival, és alkalmazni fogjuk a jelenleg rendelkezésre álló igazságügyi együttműködési eszközöket.

Hogyan járna el az Európai Ügyészség egy magyar vádlott ellen? Laura Codruța Kövesi elmondta az Azonnalinak: ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni.

Az meg csak véletlen lehet, hogy napra pontosan ugyanekkor az igen ritkán nyilatkozó Tiborcz István, a többszörös milliárdos nemzeti vej egy csodaszép PR-cikkben jelentette be, hogy a továbbiakban ő már nem is akar állami megrendelésekből gazdagodni. Mert ő nem olyan. Alig várom, hogy ugyanezt Mészáros Lölö is bejelentse…

További szép estét mindenkinek.

*Az Európai Ügyészséghez a 28 tagállamból 22-en csatlakoztak; de Magyarország nincs köztük, mert az Orbán-kormány szerint működése csorbítaná az ország szuverenitását.

***

Az uniós forrásokkal kapcsolatos visszaélések hatékonyabb kivizsgálása érdekében  2017 őszén az Európai Parlament megszavazta az Európai Ügyészség felállítását. Kövesit tavaly októberben választották meg az Ügyészség élére. A 47 éves jogász a román Korrupció- ellenes Ügyészséget vezette korábban, és sorra juttatta börtönbe a korrupt politikusokat, amíg a kormány nyomására, 2018-ban le nem váltották a posztról.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9016001518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása