Hunvald-blog

491. Elment egy jó ember

2020. július 15. - HunvaldGyörgy

"Ha a világ bármikor is jobbá és emberibbé tud válni az csak az olyan különös embereknek köszönhető, mint amilyen Bogdán Laci volt." (Alföldi Róbert)

Tegnap jött a megdöbbentő és lesújtó hír, hogy elhunyt Cserdi polgármestere, Bogdán László. A lapok azt írják, önkezével vetett véget életének. Mit lehet ilyenkor mondani? Bogdán László elment, ezzel az ország örökre elvesztett egy nagyon jó embert. Tegnap mindannyian szegényebbek lettünk. Sokkal, de sokkal szegényebbek.

bogdan-laszlo.jpg

Tizenhárom évesen lett meg az első cipőm. Sokat éheztem. De sosem keltem fel úgy, hogy rosszfiú akarok lenni, mindenkit letorkolni, kirabolni, aki szembe jön. Egy magamfajta cigány srácnak nem ilyenek a napjai. Hanem sokkal egyszerűbbek, küzdelmesebbek. Azt üzenem önöknek: nincs más választásuk, velem kell, hogy éljenek. Nem fogok eltűnni a Bermuda-háromszögben. Én is ennek a hazának a fia vagyok, nem egy vörös seggű pávián, akit a kirakatba kell helyezni és mutogatni: „nézd, tud beszélni”. „Nézd, tud dolgozni.” „Nézd, a gyerekei középiskolába járnak.” Ezek ugyanis mind semmit nem érnek, ha önök nem fogadnak el minket, ha nem szeretnek minket.

(Ezt a Belvárosi Szabadegyetemen mondta, még 2015 tavaszán.)

***

A 46 éves Bogdán László a 70 százalékban cigányok lakta Cserdi polgármestere volt 2006 óta. Ő volt az egyik legismertebb és legkedveltebb roma vezető, aki sikeres faluvá tette a korábban munkanélküliségtől és bűnözéstől sújtott Baranya megyei települést,. Oktatási programot indított, hogy a családok elsajátíthassák a háztáji gazdálkodáshoz szükséges ismereteket, a falu mezőgazdasági termelésbe kezdett, és kertészeti közmunka-lehetősé- get biztosítottak. A megtermelt feleslegből pedig rászorulókat segítettek.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7216007384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása