Hunvald-blog

495. Jogászszemmel (16)

2020. július 27. - HunvaldBlog

Jóestét, és csak röviden. Miközben gőzerővel zajlik az Index szétverése, ismét dr. Sándor Zsuzsa (jogász, volt bíró) blogjáról tennénk fel ide egy elemzést – a Kaleta-ügy után most a magyar bíróságok függetlenségéről, pontosabban annak felszámolásáról. Merthogy az sem szünetel. Sőt.

birosag1_1.jpg

Most épp a bíróságokat kapja be a kisgömböc

A magyar bíróságok függetlenségének kormányzati felszámolása évek óta tart, a folyamatnak vannak jól látható, illetve szándékosan elrejtett elemei. A baj sokkal nagyobb annál, mint ahogy azt a közvélemény érzékeli.

Ennek biztosításához az kell, hogy egy államban önálló és független hatalmi ágak – törvényhozó (országgyűlés), igazságszolgáltató (bíróság) és végrehajtó (kormány) – egymástól elválasztva, egymás fékeként és ellensúlyaként működjenek. Ez garantálja (garantálná), hogy a törvények és a bíróság előtt minden ember egyenlő, és hogy a hatalommal felruházott emberek sem állnak (állhatnának) a jog felett. Hogy ez mennyire régi igazság, azt az ókori görög filozófus, Platón egyetlen mondata is jelzi: abszolút hatalmat még erényes embernek sem szabad adni.

A bíróságok ellen indított kormányzati hadjárat történetében nem akarnék – nem is tudnék – Platónig visszamenni, elég lesz az utóbbi évek néhány eseményének felidézése.

A továbbiakat lásd a 24.hu-n.
(Hosszú, de tessék szépen elolvasni. Aztán lehet elkeseredni.)

P.s.: Úgy vélem, Orbán Viktor elégedett lesz az év végén, amikor lejár Darák Péter (Szerk.: ő a Kúria elnöke) mandátuma. Ha hinni lehet a szóbeszédnek, Varga Zs. Andrásnak jó esé- lye van arra, hogy belőle legyen a Kúria új elnöke, aki minden bizonnyal intellektuálisan felnő a feladatához. (dr. Sándor Zsuzsa)

***

Nade. Még mindig hirdetik fideszék, hogy Orbán Viktor elintézte a brüsszeli bürokratákat, semmiféle jogállami libsi hülyeség nem került be sehová, majdmindjárt jön a sok pénz, kitartás elvtársak! Csakhát azt eddig is tudtuk, hogy a tagállami vezetők megegyezése egy dolog, arra rá kell bólintania az Európai Parlamentnek ahhoz, hogy érvénybe lépjen. Azok pedig nem egyszerűen nem bólintottak rá, hanem nem is fognak addig, ameddig nem módosul úgy a jogállamisági követelmény, hogy azt ne lehessen könnyedén megkerülni. Még Orbánnak sem. És annak a biztosítékát is látni akarják, hogy amelyik tagországban éppen diktatúrát építget az aktuális király, oda ne menjen közös pénz, merthogy állítólag a különböző országok adófizetői nem arra szánják azt a pénzt, hogy néhány gazember milliárdos legyen, hanem arra, hogy az elmaradottabb tagállamok fel tudjanak zárkózni, és éppen annyi lehetősége legyen Józsikának Mucsaröcsögén, mint Ainónak Punkaharjuban. Ez utóbbi Finnországban található. (via Szalonnázó / Kolozsvári Szalonna)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4516079994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása