Hunvald-blog

504. Még egyszer a Nyugatról

2020. augusztus 25. - HunvaldBlog

...  meg az ő vonzerejéről

"A Nyugat elvesztette vonzerejét". Ez volt miniszterelnökünk
emlékműavató beszédének vezérgondolata.

Amikor ifjú emberként kikerültem a Nagy Szovjetunióba (amit én konzekvensen hosszú ú-val mondok, förtelmesen nem értve, hogy az Akadémia miért nem), fel nem foghattam, mire jó a merev el- és bezárkózás. Elvégre, ha ez a mi rendszerünk és nézetünk a létező legjobb (amit én akkor igen őszintén hittem), nem akkor járunk-e a jobban, ha teljesen szabadjára engedjük e nézetek és eszmék cseréjét?

brezsnyev.jpg

Úgynevezett élettapasztalat híján esélyem se volt a helyes válaszra, úgyhogy eltettem a később megoldandó problémák közé. De a lényeget összefoglaló viccet megjegyeztem jól: a viccekből szinte mindig többet tanulhatunk, mint a tanórákon.

— Figyelj, Alekszej Nyikolajevics! — szólítja meg miniszterelnökét Brezsnyev. — Mintha egyre nyugtalanabbak lennének az emberek. Mi lenne, ha engednénk az elégedetlenkedőknek, és megnyitnánk a határokat?
— Tudja, Leonyid Iljics — válaszolja Koszigin. — Akkor alighanem mindössze ketten maradnánk ebben az országban...
— Persze. Te meg az a hülye Podgornij.

*

Ehh, szóval a hanyatló Nyugat meg az ő vonzereje

Erről a témáról rengeteg vicc szólt anno — szinte nem is értem, futballokos politikusaink hogyan felejthették el ezeket mostanra. Úgy érzem, az 1973-as év típusvicce még helyet követel magának a sorozatban.

Megérkezik külföldi útjáról Brezsnyev, és senki sem várja a repülőtéren. Egyszercsak odagurul a gép mellé egy személyautó, és kiszáll belőle Gromiko. Elmegy egy létráért, odatolja a gép oldalához, és lesegíti a főtitkárt. Beülnek és elindulnak; Gromiko vezet. Amerre mennek, sehol egy ember. Se a reptéren, se a városban. Az utcák kihaltak. Brezsnyev értetlenül hümmög egy darabig, hanem aztán csak megkérdi:

— Andrej Andrejevics! Hol vannak az emberek?
— Az emberek otthon vannak.
— Mit csinálnak otthon az emberek?
— Az emberek regényt írnak.
— Miért írnak regényt az emberek?
— Úgy akarnak járni, mint Szolzsenyicin.

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5416177050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.08.26. 09:10:23

Csak tudod, ez a világ nem egy változatlan hely, ahol ma is az van ami 30 éve, és 30 év múlva is az lesz ami ma van. Van egy állapot, és vannak folyamatok amik egy idő után egy újabb állapotba vezetnek. Nyugat-Európa számára az elmúlt 30 év annyira nem annyira volt nyerő, bár igazából kb. a II világháború elvesztése óta van komoly bajban az európai, és általában a nyugati civilizáció.

S. Baldrick 2020.08.26. 11:32:10

@midnight coder: "..., bár igazából kb. a II világháború elvesztése óta van komoly bajban az európai, és általában a nyugati civilizáció."

Bárcsak mi is akkora bajban lennénk, mint pl. Ausztria...

midnight coder 2020.08.26. 13:26:50

@S. Baldrick: Előbb-utóbb mindenki bajban lesz azok miatt a folyamatok miatt amik a II világháború után elindultak. Lásd Pl. népességrobbanás.

nincs1itt 2020.08.28. 14:15:07

@midnight coder: a második vh.-t nem "a nyugat" veszítette el, hanem németo. 30 éve akkora bajban vannak, hogy mo.-nak (ha hétfő reggeltől minden durva jól megy) kell még 30 év, hogy a "bajban lévő" nyugatot mai! szintjét utolérje.
ez köszönhető a '49-től dúló szocializmusnak és 89-től(31 év!) máig tartó, eddigi minden kormányra jellemző impotenciának. az elmúlt 10 éves fidióta ámokfutás és szabadrablás tovább mélyítette a távolságot a nyugattól. szombat hajnal 2 órakor az osztrák-magyar határ osztrák oldalán 4 km-es sor állt, hogy belépjen mo.-ra. személyforgalomról beszélek. szerinted ez mit jelez?

midnight coder 2020.08.28. 14:57:12

@nincs1itt: "a második vh.-t nem "a nyugat" veszítette el, hanem németo. "
Nem. Európa veszítette el, és a nyugati civilizáció. A II világháború bukása után jöttek a világmegváltó egyezmények, a hidegháború, Vietnami háború, guruló dollárok, 68, a gyarmatbirodalmak bukása aminek egyenes következménye lett a népességrobbanás és még kismillió más dolog amik a jelenlegi helyzethez vezettek.

"30 éve akkora bajban vannak, hogy mo.-nak (ha hétfő reggeltől minden durva jól megy) kell még 30 év, hogy a "bajban lévő" nyugatot mai! szintjét utolérje"
Az, hogy nekünk válogatottan hülye és gazember politikusok jutottak Rákosi elvtárs óta nem változtat azon, hogy a remek Nyugat-Európa is stagnál vagy 30 éve, és a technológiai robbanás előnyeiből az elmúlt évtizedben jóformán csak a kicsi kínaiak és indiaiak profitáltak. És 30 év múlva szerintem az akkori Nyugat-Európa a fél kezét odaadná ha elérné a mi mai életszínvonalunkat. Hogy mi hol leszünk addigra, abba inkább bele sem gondolok.

"szombat hajnal 2 órakor az osztrák-magyar határ osztrák oldalán 4 km-es sor állt, hogy belépjen mo.-ra. személyforgalomról beszélek. szerinted ez mit jelez? "
Szigorított határőrizetet a magyar oldalon. Egy hete úgy jöttünk át ugyanitt hogy észre sem vettük hogy van határ. Ugyanakkor két hete az osztrákok felé menet mi is álltunk vagy két órát. Akkor az osztrákok szigorkodtak.

nincs1itt 2020.08.28. 16:48:33

@midnight coder: nagyobb részt egyet értünk, a technológiai robbanásból kína és india nem "robbantó" profitált. 30 év múlva lesz-e még világ, nem tudjuk. azon a szombat reggelen(kb 2hete), amit említettem, a magyar oldalon egy árva lélek sem ellenőrzött, viszont az osztrákok úgy, mint "régen". ez arról szól, hogy a külföldön dolgozók ilyen tömegben utaznak mo.-ra.
süti beállítások módosítása