Hunvald-blog

514. Egy botrány anatómiája

2020. szeptember 25. - HunvaldBlog

Hobbiból fejlesztett algoritmussal fenyegeti a tudomány szabadságát
Palkovics László minisztériuma (via Qubit

Egy botrány anatómiája -- avagy hogyan rúgta fel Palkovics a tudománypolitikai etikett legelemibb normáit is az OTKA-pályázatok sorrendjének önhatalmú megváltoztatásával. (Melynek következtében kormányközeli emberek jutottak tudományos támogatáshoz).

palkovics2020-2.jpg

Szóvá tették az akadémiai tudományosság képviselői (közöttük egyébként kormánypárti szimpátiájú emberek is), hogy a Palkovics által követett gyakorlatnál már az is etikusabb lett volna, ha egyszerűen beleírják a törvénybe, hogy a miniszter bármikor felülbírálhatja a szakmai szervezetek által a pályázatokban megállapított sorrendet.

De ebben a formában ez nincs benne a törvényben. (A vonatkozó jogszabályba 2014-ben bekerült passzus sem tekinthető ennek kifejezett kinyilvánításának. „A Kormány által ki- jelölt szerv vezetője egy adott pályázati kiírás vonatkozásában dönthet úgy, hogy a pályázatok a (2) bekezdésben [tehát a szakértői testületek által] meghatározott rendtől eltérően kerülnek értékelésre.”).

Erre mondom én azt, hogy "Legalább a látszatra adjatok, hogy a macska rúgja meg!" Ahhoz már hozzászoktunk, hogy a törvény rég nem a társadalmi élet normális kereteinek kialakítását és biztosítását szolgálja, hanem 2010 óta egyszerűen a hatalmon lévők nyers érdekeit hivatott írott formában kifejezni. De hogy még ahhoz sem veszik a fáradtságot, hogy saját akaratukat törvénybe iktassák?

Marosán Bence Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr716215730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása