Hunvald-blog

518. A Kúriának annyi

2020. október 07. - HunvaldGyörgy

Olyan legfőbb bírónk lehet, aki soha nem volt bíró.” 

Olvasom, hogy Varga Zs. Andrást a Kúria elnökének javasolták. Mindezt azért, mert a szakmai múltja alapján megérdemli. Varga ugyan nem rendelkezik bírói tapasztalattal, de egy törvénymódosítás lehetővé tette, hogy a Kúria bírájává váljon.

varga_zse1.jpg

Polt Péter jobbkeze, Varga Zs. András válthatja Darák Pétert. (Fotó: HVG)

Korábban csak olyat jelölhettek a Kúria élére, akinek legalább öt éves bírói szolgálati viszonya van. Tavaly decemberben azonban úgy módosították a szabályokat, hogy az ötéves szolgálati időbe a nemzetközi igazságszolgáltatási szervezetben bíróként, fő- tanácsadóként, valamint az alkotmánybíróként, illetve az Alkotmánybíróság Hivatalában főtanácsadói munkakörében eltöltött idő is beleszámítson. Polt Péter legfőbb ügyész helyetteseként dolgozó Varga nem dolgozott öt évet bíróként.

A Kúria leendő elnöke egyébként a HVG cikke szerint korábban azzal keltett nagyobb sajtóvisszhangot, amikor egy konferencián felvetette, meg kéne fontolni a törvényes dinasztia visszahelyezését a jogba és az Apostoli Királyság helyreállítását épp úgy, mint a szabad királyválasztás törvénybe iktatását. Ez pedig egy meglehetősen „érdekes” világ- nézetet tükröz…

Én is találkoztam a sok-sok perem során Varga Zs. András szakmai munkájával. Ő volt ugyanis az az alkotmánybíró, aki az egyik alkotmányjogi panaszom elbírálásakor megen- gedte, hogy az általa vezetett tanácsban Szívós Mária előadó bíró legyen. Az a Szívós Mária, aki azt a panaszt bírálta el, aki pont nyomozati bíróként hozott döntéseket a panasz tárgyában.

A hab a tortán, hogy rá néhány hétre az Alkotmánybíróság Varga Zs. András előadóbíró javaslatára elfogadta, hogy az a bíró, aki az eljárás nyomozati szakaszában, mint bíró részt vett az hatályon kívül helyezési ok. Ugye milyen szép!

„Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél.” (Orwell)

Az Alkotmánybíróságra nem vonatkoznak azok a szabályok, amelyeket a bíróságokra nézve meghoznak. Természetesen ezek után hiába írtam az Alkotmánybíróság frissen megválasztott elnökének és a főtitkárának, mégis hogyan képzelik ezt, az elnök válaszra sem méltatott, a főtitkár pedig érdemben nem válaszolt. Mindez 2016 decemberében történt, nem is olyan régen.

Na, ez az ember lesz a legfőbb bíró. A Kúriának annyi.

Hunvald György

P.s.: Érdekes módon sehol nem merült fel a most 57 éves Darák Péter megválasztása újabb 9 évre, pedig ezt se az Alaptörvény, se a bírósági szervezeti törvény nem tiltja. De ő időnként függetlenséget mutatott, és visszautasította a politikusok beleszólását az ítélkezésbe. Orbán Viktornak és a bizonyára az ő szándékát követő köztársasági elnöknek azonban fontosabb, hogy a legfőbb ügyész bíróként sosem dolgozott bizalmasa kerüljön a legfelső bírói testület élére. (via HVG)

***

Varga Zs. főbíróvá emelése valamiért annyira fontos a miniszterelnöknek, hogy minden konzervatív igehirdetést meghazudtolva a hagyományokkal is szakít és egy bonyolult törvénymódosítási manővert is véghez vitt miatta. Na most lehet elkezdeni aggódni! – írta minderről a Facebookon Schiffer András. (Magyar Hang)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3916231290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása