Hunvald-blog

520. Lex CEU, Klubrádió és egyebek

2020. október 13. - HunvaldBlog

Miközben az érintettek (az OBT, és még sokan mások) arra vártak (persze hiába), hogy Vargazsé, az Áder és Orbán által legfelsőbb bírónak kijelölt személy besértődve azt mondja, csesszétek meg, akkor válasszatok másik jelöltet a Kúria élére, aki nem ennyire nyilvánvalóan NER-szabatos – majdnem lemaradtunk több mindenről.

eu_birosag.jpg

Például egy héttel korábban, múlt hét kedden az Európai Bíróság elkaszálta a lex CEU-t, mivelhogy a magyar nemzeti felsőoktatási törvény 2017-es áttákolása módosítása sérti az uniós jogot. (Ez volt az a törvény, amit a Fidesz a CEU ellen hozott.)

Az Európai Bíróság szerint

  • a Lex CEU sérti a a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) keretében kötött, a Szolgáltatások Kereskedelméről szóló Általános Egyezményt,
  • sérti a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságának elveit, és a belső piaci szolgáltatásokról szóló EU-s irányelvet,
  • a kifogásolt rendelkezések pedig a tudományos élet szabadságára, az oktatási intézmény alapításához való jogra, továbbá a vállalkozás szabadságára vonatkozó EU-s rendelkezésekkel is ellentétesek.

A bíróság az ítélet indokolásában egyenként, részletesen elutasította a magyar kormány ellenvetéseit, és kimondta, a vitatott részeket meg kell semmisíteni. A teljes ítéletet itt lehet elolvasni.

Michael Ignatieff, a CEU rektora egyébként reagált Varga Judit igazságügyi miniszter azon kijelentésére, miszerint elfogadhatatlan a bíróság döntése, és azt a kormány a magyarok érdekeinek megfelelően fogja végrehajtani. A rektor szerint a döntés üzenete tiszta és világos: a lex CEU nem alkalmazható Magyarországon, Varga szavainak pedig jogi szempontból semmi értelme. (via 444.hu)

Most hétfőn meg az derült ki, hogy a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta a Fővárosi Tör- vényszék azon döntését, amely szerint az a Klubrádió első fokú keresetét elutasította. A másodfokú döntés értelmében a Klubrádiónak most már 30 millió forintos perköltséget is ki kellene fizetnie. Arató András, rádió többségi tulajdonosa szerint – bár nem ismerik még az indoklást – elővizsgálati kérelemmel fognak fordulni a Kúriához.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogi segítséget nyújt a Klubrádió fennmaradása érdekében. A Media1 mai híre idézi a jogvédő szervezetet; mint írták, „a hatalom ismét azon dolgozik, hogy elhallgattasson egy neki nem tetsző, kritikus hangot és ezúttal a Klubrádió került veszélybe.”

Bónusz: Szintén múlt hét keddi hír, hogy új intézetet nyit a CEU Budapesten. Ahol demokráciakutatással foglalkoznak majd. Pöpec. Lesz mit keresgélni.

További szép estét.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8216238520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.10.17. 12:17:34

A Klubrádió marad. A balliberális túlsúly felmutatása végett.
süti beállítások módosítása