Hunvald-blog

522. Ez is megvolt

2020. október 19. - HunvaldBlog

És nincs meglepetés: az Országgyűlés ma 135 igen és 26 nem szavazattal a Kúria elnökévé választotta Polt Péter egykori helyettesét és bizalmasát, Varga Zs. Andrást. A voksolás titkos volt, az ellenzék tiltakozásul kivonult az ülésteremből. (Nem mintha ez bármit is számított volna…)

kuria_justitia.jpg

A Kúria új elnöke megválasztása után letette a hivatali esküt, posztját 2021. január 2-től tölti be. Ekkortól a semmilyen ítélkezési gyakorlattal nem rendelkező Varga Zs. András lesz kilenc évig Magyarország főbírója. A messze földön híres magyar jogállam (és igaz- ságszolgáltatás) vele ismét erősödött egy nagyot.

A Magyar Helsinki Bizottság minderről:

Drukkolunk Varga Zs. Andrásnak

Varga Zs. Andrást a Kúria elnökének választotta titkos szavazással az Országgyűlés. Már fel is esküdött. Úgy lett az ország első számú bírója, hogy soha, egyetlen percig nem vezetett rendes bírósági tárgyalást, legfeljebb mint ügyész jelent ott meg. Kinevezése annyira fontos volt a kormány számára, hogy az ő kedvéért változtatták meg a törvényi előírásokat. Egy éve még nemhogy a Kúria elnöke, de még bíró sem lehetett volna.

Úgy lett az ország első számú bírója, hogy már alkotmánybírói kinevezését is csak a kormánypárt támogatta. Úgy lesz a Kúria elnöke, hogy 13–1 arányban nem támo- gatta jelölését az ország összes bíróját képviselő Országos Bírói Tanács sem. Most pozíciójának köszönhetően velük lesz egy testületben, és majd együtt tanakodnak arról, hogyan lehetne az igazságszolgáltatás függetlenségét megerősíteni.

A bíróságok és az ítélkezés függetlensége kulcskérdés a jogállamban. Ezen belül, hogy ki vezeti a Kúriát, szintén az. A legfőbb bíróság elnöke kezdeményezi a bírók beosztását a Kúriára, illetve felmentésüket onnan. Gyakorolja a munkáltatói jogokat, fegyelmi eljárást indíthat, meghatározza az ügyelosztási rendet, sőt döntő befolyása van a tanácsok összetételére is. Ezek adott esetben mind kulcsfontosságúak lehetnek a kormány számára lényeges perekben.

A kormány a legtöbb vereségét, köztük igen fájóakat, a bíróságokon szenvedte el. Hosszú ideje akarja a tőle független bíróságokat domesztikálni és maga alá gyűrni. A hozzá mindig lojális Varga Zs. András áterőszakolt kinevezése is ezt szolgálja. Nagyszerű dolog lenne, ha tévednénk. Őszintén drukkolunk a Kúria új elnökének, hogy működésével cáfoljon rá a bírák és jogvédők balsejtelmeire.

P.s.: Az OBT véleményezési joga pontosan azt jelenti, hogy véleményét (ami egyébként bármelyikünknek lehet) a kinevező rendelkezéshez csatolni kell. Így is tettek — mert rendnek kell lenni. Varga Judit hamarosan a jogállamiság Napnál fényesebb bizonyíté- kaként fog erre hivatkozni. (via Fügedi Ubul)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr516246948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása