Hunvald-blog

526. Parkolás: vegyük el a kedvezményt!

Az önkormányzat nem multicég.

2020. november 01. - HunvaldGyörgy

És akkor most, ahogy ígértem, hosszabban is szót ejtenék a Momentum „nagyszerű” ötletéről, miszerint túl sok a kedvezmény (és sokba is kerül) – vegyük hát el az ingyenes parkolást! Csakhogy: sosem a parkolási kedvezmények miatt nem jutott elég pénz más célokra, aki ilyet állít, az hazudik.

parkolas2020a.jpg

Az ötlet megalkotói a következő felvezetéssel buzdítanak egy kérdőív kitöltésére:

Erzsébetváros Önkormányzata a parkolási engedélyekkel kapcsolatos kedvezmények csökkentését tervezi, mert egyrészt jelenleg. kb. 1,1 milliárd Ft értékű támogatást fordít a háztartásoknak kb. a harmadát érintő parkolási kedvezményekre*, ami miatt egyrészt nem jut elég forrás más célokra, másrészt túl sok engedély kerül kiadásra - pl. nem erzsébetvárosi lakosok autói is nagy számban kapnak jelentős parkolási kedvezményt -, ami parkolási nehézségeket okoz és hozzájárul a légszennyezéshez. Jelen kérdőívvel az Önkormányzat azt szeretné felmérni, hogy a lakosság milyen mértékű kedvezményeket tart indokoltnak a különböző csoportok és autók esetében, illetve milyen egyéb olyan célokat tart fontosnak, amire az Önkormányzatnak költenie kellene.

A kérdőív kérdéseit olvasva úgy tűnik, hogy a kerületi Momentum több mint két évtize- des hagyománnyal akar szakítani a kerületben. Erzsébetvárosban több mint 20 éve kvázi ingyen parkol(hat)tak eddig a lakók és még egyetlen önkormányzati vezető se akarta ezt a kedvezményt megvonni. Kinek volt az a zseniális ötlete, hogy ugrassuk össze az autós háztartásokat azokkal, akiknek nincs autójuk?!

Rendkívül álszent megoldásnak tartom azt, hogy vegyük el a kedvezményt az autósoktól és adjuk oda a nem autósoknak — egyébként teljesen normális dolgokra (pl. zöldfelület növelése, társasházak felújítása stb.). Ennyi erővel azt is kérdezhetnénk, egyetértenek-e a kerületiek azzal, hogy a társasházakra fordítandó önkormányzati támogatást egyenlően osszuk el a társasházak között — mondván, hogy akkor senki sem vesz el a másiktól kedvezményt.

Vagy például a Marek József utca lakói követeljék a jogos jussukat a zöldfelületi pénzekből arra hivatkozva, hogy az ő utcájukban nincsen zöld park — hát akkor milyen dolog az, hogy önkormányzati pénzből megújították az Almássy teret? Ez ugyebár csak az ott élőknek jó, de a Marek József utcától messze van. Egyébként minden kedvezményt osszunk el egyenlően, mert az jó. Valaki az önkormányzat vezetésében azt a régi latin mondást akarja érvényesíteni, miszerint „az egyenlő elosztás nem zavarja meg a testvérek békéjét (Aequalis divisio non conturbat fratres)”.

Az miért nem jutott eszébe az ötletelőknek, hogy a járműtulajdonosok/üzembentar- tók gépjárműadót (korábban súlyadó, ill. teljesítményadó) fizetnek? Annak idején, amikor a fizetőparkolás bevezetésre került ez a kérdés is szóba került az egyeztetéseken. Akkor az volt az elfogadott álláspont, hogy ha adót szedünk a járműtulajdonosoktól, akkor elvárható, hogy ezért a valami szolgáltatást nyújtson az önkormányzat. A szolgáltatás pedig a parkolás terén nyújtott rend kialakítása volt, azzal, hogy a helyi lakos adót fizet a gépjárműve után és többek között ezért is ingyen parkol az otthona közelében.

Megjegyzem, biztosan nincs adat arról, hogy a háztartások 1/3-át érintő kedvezmények pontosan hány embert is érintenek. Az ugyanis valószínű, hogy a gépjárművel rendel- kező háztartásban lakók mindegyike használja valamilyen formában a gépjárművet.

A kérdőíven azt is megkérdezik, hogy hol parkol most a válaszoló — az utcán vagy a háza udvarán, netán parkolóban fizet érte stb. Tehát, ha fizetek egy parkolót, már nem fog majd járni az, ami alanyi jogon járt eddig.  Mi van, ha bezárják a parkolót? Kapok-e akkor ingyenes engedélyt az utcára?

Egy önkormányzat szolgáltat. Egy önkormányzat nem úgy működik, mint egy multicég, hogy csak a nyereséget hajszolja, és ami nem nyereséges, azt megszünteti. Egy felelős önkormányzati vezetésnek eszébe nem juthat az, hogy a saját tehetetlensége miatt kedvezményeket vegyen el.

Valamennyi, a kérdőívben megjelölt feladat (zöldfelület növelése, társasházak felújítása stb.) olyan szolgáltatás, amellyel az önkormányzat a lakók kényelmét és komfortját szol- gálja. Most úgy tűnik, azt szeretnék, hogy egy háztartásból csak egy autó parkolhasson ingyen. Ehhez megjegyezném, hogy egy embernek eddig is csak egy engedély járt. Ha valakinek több autója van, a második parkolásáért már fizetnie kell. Ez így helyes.

Azt is mindenki tudja, hogy egy-egy kerületi lakásban több generáció él együtt. Néha akár négy is, mert nincs másik lakásuk. Tegyük fel, hogy mindegyik generáció autóval jár a munkába. Nem a szomszédba, ahova BKV-val mehetne, hanem messzebb, akár az agglomerációba. Az pedig nem megy máshogy, mint kocsival. Ha az önkormányzat korlátozza parkolásukat, akkor ezeknek az embereknek (nagyszülőknek, szülőknek, unokáknak) el kell dönteniük, melyikük parkol továbbra is ingyen, ki kerül át valamilyen fizetős kategóriába.

A mai önkormányzati feladatok töredékei annak, amit mondjuk 2010-ig el kellett látnia Erzsébetváros önkormányzatának. Ha ezt a töredéket a mostani vezetők csak az itt élők megsarcolásával tudják ellátni, az nem jó. Arra utal, hogy nagyon nem értenek ahhoz, amire megválasztották őket.

Nehéz lehet önkormányzati tapasztalat nélkül vezetni egy kerületet.

Hunvald György

P.s.: Javaslom a kerület vezetésének, hogy írjon ki helyi népszavazást erről a kérdésről. Szerintem ez lenne az első érvényes és eredményes népszavazás Erzsébetvárosban...

***

Az idei közmeghallgatás 2020. november 23-án, 18:00-kor lesz az egykori Civilház dísz- termében. (Wesselényi utca 17.) A kérdéseket november 9-éig írásban és személyesen az ügyfélszolgálati irodán, emailen pedig a jegyzoi@erzsebetvaros.hu címre lehet leadni 18:00 óráig.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3916268950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása