Hunvald-blog

530. Látszólag apró módosítás

2020. november 14. - HunvaldBlog

De segítségével akár az ország vagyona kerülhet ki az állam tulajdonából. Orbán Viktor kormánya ugyanis az ú.n. Alaptörvény legújabb, kilencedik módosításával újra akarja definiálni a közpénz fogalmát. A terv szerint közpénz az, ami az állam bevétele, kiadása és követelése – amiből következően már nem tekintenék az állam pénzének a focira kiutalt százmilliárdokat, vagy a jegybankból alapítványokba mentett vagyonokat.

alaptorveny.jpg

Továbbá nem számítana közpénznek az egyetemi alapítványokba menekített hihetetlen vagyon sem. Mindez Fidesz-közeli kezekbe vándorolhatna. Apró jogszabályi korrekcióról, vagy törvényi úton elkövetett nyílt színi rablásról van-e szó? – kérdezte a Transparency International jogi igazgatóját, Ligeti Miklóst a Hírklikk. (Tessék elolvasni Kardos Ernő írását, mert érdemes.)

Közpénz mostantól CSAK "az állam bevétele, kiadása és követelése" — tehát nem közpénz az, ami az önkormányzatoké, az MNB, az állam és különböző intézményei által létrehozott alapítványoké stb. Magyarbasit felháborította anno, amikor "saját" alkotmánybírósága kijelentette, hogy az ilyen alapítványokba kilopott pénz nem "veszíti el közpénz jellegét". Most visszaüt. (via Fügedi Ubul)

*

Népszavának is nyilatkozó Ligeti Miklós szerint okkal írják át a közpénz fogalmát. Ligeti szerint egyértelmű a bírói gyakorlat: ahol közpénzt használnak vagy közfeladatot látnak el, ott a döntéshozók kötelesek a nyilvánosságot eltűrni. A közpénz újrafogalma- zásának hatása ma még nem látható azon további várható módosítások nélkül, amelyek ezt a definíciót átvezetik más jogszabályokon. Úgy fest, a kormány a közpénz fogalmát a kormányzati és önkormányzati pénzmozgásokra korlátozná, és kivenné ebből a körből például az állami cégeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr216285872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása