Hunvald-blog

539. Nagyon nem tetszik

Helyünk a világban

2020. december 12. - HunvaldBlog

Róna Péter: Amit Orbán elért, az megelőzhette volna a brexitet. (via Index

Nagyon nem tetszik az, amit Róna Péter mond. Nagyon nem szeretem. De az a szörnyű gyanúm, hogy jól látja a dolgokat. Hogy nagyon pontos. Nem szeretem.

rona_peter.jpg

„Orbán vert helyzetből elképesztő eredményt hozott ki” – részletek Róna Péter interjújából. Elhangzott Bolgár György Megbeszéljük c. műsorában december 11-én.

Amit most Orbán Viktor Brüsszelben elért, az talán csak Talleyrandnak az 1814. évi bécsi kongresszuson aratott diplomáciai sikeréhez fogható, amikor nem sokkal Napóleon veresége után visszaállította Franciaország helyét az Európai politikai rendszerben. Orbán Viktor egy teljesen vert helyzetből tudott elképesztő eredményt kihozni. Bár a létrejött megállapodás 2. cikkelye megerősíti az elkötelezettséget az európai értékek iránt, ezt azonnal megcá- folja azzal, hogy az értékek sérelme csak abban az esetben orvosolható, ha a sérelem az EU pénzügy érdekeit csorbítja.

(…)

Brüsszelben most nem kevesebb történt, mint hogy az EU vezetői, az unió legbefolyásosabb országai, élükön Németországgal, feladták az értékalapú közösség létrehozásának nagy álmát, és létrehoztak egy olyan szervezetet, amely a szuverén országoknak nem érték-, hanem érdekközössége, és ez az érdekközösség kizárólag gazdasági kérdésekre szorítkozik. Orbán Viktornak sikerült megvalósítania azt, amit a britek szerettek volna kilépésük előtt. Nem vitatták, hogy az EU nagyszerű vámunió s gazdasági közösség, de kifogásol- ták, hogy politikai értékeket akar behozni a tevékenységébe. Az unió Orbán Viktor igényének teljes mértékben helyt adott. (…) Az új mechanizmus jogilag nem, de gyakorlatilag a 7-es cikkely helyébe lép, s az orvoslási mechanizmust leszűkíti a pénzügyi sérelmekre.

(…)

Orbánnak esze ágába nincs kiléptetni Magyarországot a EU-ból, lemondani a gazdasági előnyökről, a pénzről, de teljesen szabad kezet akart kapni a politikai területen. Ismétlem: a brüsszeli megállapodással Orbán újradefini- álta az Európai Unió lényegét: értékközösségből csinált egy érdekközösséget.

Fügedi Ubul

*

A lengyelek vesztesnek érzik magukat. A lengyel sajtó szerint a lengyel miniszterelnök veszített, amíg az EU nyert. Az egyezség másik győztese pedig Orbán Viktor, aki időt nyert a 2022-es választásig.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4516334718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.12.16. 08:24:33

Emlékszem, hogy minden választás előtt a kénköves poklot vizionálta nekünk, ha a fideszre szavazunk. Valami oknál fogva a professzor úr megvilágosodott. Vajon mitől?
süti beállítások módosítása