Hunvald-blog

547. Változnak az idők

És mi is változunk benne (velük)

2021. január 07. - HunvaldGyörgy

Tempora mutantur, nos et mutamur in illis. 

Mennyire igaz ez a pesti zsidónegyed harcos védőire! A harcosságuk 2010 után valahogy alábbhagyott, majd megkopott és végül eltűnt. Igen, az Óvás Egyesületről van szó. "Hazugság, hogy erőszakos lakosságcsere zajlik a kerületben” — reagált Hunvald az Óvás Egyesület egyik képviselőjének vádjára — idézzük 2004-ből. „Az elmúlt tíz év alatt a negyed szinte a teljes ismeretlenségből az egyik legismertebb, leglátogatottabb budapesti városrésszé vált, veszélyeztetettsége azonban nem szűnt meg” — olvasom az Óvás honlapján.

wichmann1.jpg

Az elmúlt tíz évben a Fidesz vezette a kerületet. Ezalatt elköltöztek a lakók, mert élhetet- lenné vált a zsidónegyed, a romkocsmák/kocsmák elüldözték őket. Emiatt az Óvás sosem emelte fel a szavát, hanem helyette azt hangsúlyozza (ismételjük), hogy a zsidónegyed a „leglátogatottabb budapesti városrésszé vált”.

Ezek a lelkes városvédők azt mintha elfelejtenék, hogy ennek áraként ki is ürült. Biztos vagyok abban, hogy a romkocsmák NEM a régi zsidónegyed múltjának és épületeinek, hagyományainak és lakóinak megőrzésére, védelmére jöttek létre (nem úgy, mint az egyesület, amelynek alakulásakor ezek alapvető céljai voltak).

De változnak az idők, és változik a fideszesekkel együtt az Óvás is. Ellenük már nem tüntettek, pedig bőven lett volna miért. Alighanem elgyávultak és megalkudtak, felismerték az érdekeiket és elnémultak. Mi más oka lehet annak, hogy eredetileg hangoztatott céljaik a fideszes vezetés 10 éve alatt már nem voltak fontosak?

Olvasgattam a beszámolóikat az elmúlt évekről (2019, 2018, 2017, 2016). Ezzel beszél- gettünk, azzal beszélgettünk, mantráztunk egy kicsit stb. Magyarul nem érdekelte őket, hogy elköltöznek a lakók. Megjegyzem, ők ebben az időszakban nem itt a negyedben éltek.

Ezeket az épületeket a részeg turisták naponta hányták le, falaikat naponta rongálták, lakóikat elüldözték. És ebben (szerintem) nem egyedül a fideszes kerületvezetés a bűnös, de azok a civil szervezetek is — köztük az Óvás — amelyek az elmúlt 15 évben (amint ez beszámolóikból látható) hasznot húztak abból, hogy a negyed védelmét tűzték egykor fennen lobogtatott zászlajukra.

wichmann3.jpg

Mindez arról jutott az eszembe, hogy szerda délelőtt felröppent a hír, hogy lebontanák a Kazinczy utca 55. szám alatti Wichmann-kocsma épületét, és néhány környező Király utcai házat is. (Azokat, amelyeket a Vattamány-féle vezetés megkötbérezett). Aztán  estére ki- derült, hogy jelenleg még „csak” a 34160. hrsz. alatti ingatlant – a Wichmann-kocsmát – érinti a tervezett bontás, a Király utcai házakat és a játszóteret nem. Még nem.

Kérdeném illő tisztelettel, mit tesz az Óvás most? Mit tesz a választókörzet képviselője, Borbélyné Bárdi Zsuzsa alpolgármester asszony? Ő a következőket írta még jelölt korában a választási programjában:

Hagyni kell a házakat a végtelenségig lepusztulni, nem törődve a lakókkal, a környezettel, és amikor már bizonyítható az omlásveszély, kiköltöztetni mindenkit, és helyére 120 lakásos társasházat „fejleszteni”. A haszon persze nem a kerületé. (…) Nem engedhetjük tovább Erzsébetváros kizsigerelését, lepusztítását, nem engedhetjük, hogy az értékes belvárosi telkekre az új vagy a régebbi ingatlan maffia tegye rá a kezét! Vegyük vissza Erzsébetvárost most vasárnap!

Hááát… visszavették.

Kíváncsian várom, mit tesznek az elkövetkező időszakban ezek a kompetens személyek, szervezetek, hogy a legendás kocsma épülete megmaradjon. Minimum folyamatosan tüntetniük kellene, ahogyan annak idején tették. Folyamatosan cikkezniük kellene a médiában, ahogy annak idején tették.

Ha nem csinálok semmit, abból nem lehet baj — tarja a közmondás. Na, ez van.

Az elmúlt évben is ez volt.

Hunvald György

P.s.: A hvg.hu úgy tudja, a 11 szobás szállodáról szóló tervet 2018 decemberében a VII. kerületi akkori alpolgármestere, Hutiray Gyula engedélyezte, azonban a szabályválto- zások miatt a bontásról és építésről szóló döntés már nem az önkormányzat, hanem a kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályának kezében van.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3816376912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása