Hunvald-blog

553. A holokauszt emléknapja

És a nap, amikor agyonverték Szerb Antalt

2021. január 27. - HunvaldBlog

Ma volt a holokauszt hat millió európai áldozatának a nemzetközi emléknapja. Hetvenhat éve ezen a napon szabadították fel a szovjet csapatok Auschwitz-Birkenaut, de ekkorra Auschwitz áldozatainak száma már több mint másfélmillió volt. A Magyarországról odahurcolt zsidók száma pedig meghaladta a 430 ezret, a meggyilkoltak közül minden harmadik magyar állampolgár volt.

szerb_antal1.jpg

Ugyanezen a napon – szintén 1945. január 27-én – halt meg Szerb Antal 43 éves korában. Nem Auschwitzban, hanem itthon, őt a balfi munkaszolgálatos tábor nyilas őrei verték puskatussal agyon.

„Utolsó szilveszterén társainak és a keretnek József Attiláról és Shakespeare-ről tartott kiselőadást. Volt, akit frusztrálhatott, hogy ennyi minden van a fejében. Hát szétverte." (Lendvai Ildikó, 2019.)

P.s.: Ma Orbán Viktor is megemlékezett a holokauszt áldozatairól az emléknap alkalmá- ból. Remélhetőleg az itthon meggyilkoltakra is gondolt egy röpke pillanatig, és róluk is megemlékezett. De ebben nem vagyok biztos, hisz nem is olyan rég még kivételes államférfiúnak nevezte Horthyt, miközben főtörténésze szerint a zsidók deportálása – például Auschwitzba – csak egy sima idegenrendészeti eljárás volt, semmi több.

***

És akkor a végére újfent ajánljuk mindenki figyelmébe Mink András történész 7 évvel ezelőtti írását a deportálásokhoz vezető folyamatról, és egy kísérletről, amely megannyi szemforgató és hazug esemény közepette valóban elősegítheti a kollektív emlékezést.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2316406338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.01.29. 08:03:31

Ha anno nem Horthy áll az ország élén, egy zsidó sem éli túl. Horthy nem volt túl okos, nem volt túl tehetséges, de volt olyan pozícióban Hitlernél hogy meg tudta akadályozni nagyon sokáig a zsidók elszállítását, és ami a lényeg, meg is akarta azt akadályozni.

Kis hazánknak akkor sem volt érdemleges hadserege, ergo ha a németekkel szembeszállunk, hogy úgymond megvédjük a zsidókat, kb. úgy fél órára tudtuk volna feltartani õket. Innen nagyon hova menteni sem volt a zsidókat, mert az összes környezõ országban szarabb volt a helyzetük.

Ha pedig egy Szálasi lett volna akkor az ország élén, akkor õ maga szorgalmazta volna a hazai zsidók deportálását. Ezt viszont Horthy az ország megszállásáig megakadályozta. És ezt a megszállást próbálta elhúzni ameddig lehetett. Ami felróható neki, hogy a megszállás után csak hónapokkal késõbb állította le a deportálást. Az egy jó kérdés hogy miért - ha elõtte nem engedte, nyilván utána is megállította volna, ha úgy gondolja volna hogy a módjában áll.

Horthy nagyon sok mindent elkúrt, nem kicsit de nagyon, de korántsem volt akkora szörnyeteg, mint amekkorát Rákosi pajtás elvtársék próbáltak faragni belõle.

Maga a Holocaust pedig valóban Európa legnagyobb tragédiája volt, hosszabb távon a pusztulásának is az egyik oka lesz.

De nagyot tud lökni az úr az ajtón 2021.02.02. 08:27:26

nem a deportálást mondta a történész idegenrendészeti eljárásnak, egy vagy tévedés vagy szándékos hazugság.

Holsteinszelet 2021.02.02. 15:10:52

"1941-ben Kamenyec-Podolszkba történt az első deportálás a második világháborúban Magyarországról, de ez inkább idegenrendészeti eljárásnak tekinthető, mert azokat, akik nem rendelkeztek magyar állampolgársággal, ide toloncolták ki." (Szakály)
süti beállítások módosítása