Hunvald-blog

555. Helló Diktátor

Orbán Viktor versus Európa

2021. február 03. - HunvaldGyörgy

Tegnap este az Arte francia-német tévécsatorna főműsoridőben ismét levetítette azt a másfél órás, „Hallo, Herr Diktator” című filmet, amely azt mutatja be, hogy Orbán Viktor 2010 óta hogyan épített ki lépésről-lépésre egy velejéig korrupt diktatúrát az EU-n belül az európai és a magyar adófizetők pénzén. (A 89 perces dokumentumfilmet a német közszolgálati ZDF készítette és karácsonykor már egyszer leadták az Arte-n.)

orban_arte.jpg

Szó esik benne arról például, hogy mi történik a Színház és Filmművészet Egyetemmel, hogyan üldözték el az országból a CEU-t, vagy hogy hogyan próbálják ellehetetleníteni a Klubrádiót. És persze foglalkoznak az alig néhány év alatt az ország egyik leggazdagabb oligarchájává vált egykori felcsúti gázszerelővel – aki állítólag okosabb, mint Zuckerberg – és aki véletlenül a kormányfő kebelbarátja. Szó esik arról is, hogy az Európai Unió eddig képtelen volt megfékezni Orbánt, aki a Brüsszellel vívott “hármat előre, kettőt hátra” pávatáncával nyomást gyakorol az EU-ra, csak hogy megtarthassa hatalmát s a közösből „megszerzett” milliárdokat.

Érdemes újra megnézni a filmet, aztán elgondolkodni azon, hogy miképp is juthattunk el ide hazánk ragyogó csillagának vezetésével az elmúlt tíz évben.

P.s.: A film ötlete egyébként még akkor született, amikor Rigában, a 2015-ös uniós csúcson Jean-Claude Juncker és Donald Tusk a közös fotóhoz várták Orbán Viktortakit az Európai Bizottság akkori elnöke diktátorként üdvözölt. A rendező szerint a demokrácia fő jellemzője az elszámoltathatóság, ha ez nincs, demokrácia sincs, ezért először az lett gyanús, miért nem csatlakozik Magyarország az Európai Ügyészséghez. (24.hu)

***

Az ARTE tévécsatorna elérhető Európában például Franciaországban, Németországban, Belgiumban, Svájcban, Luxemburgban, Monacóban, Ausztriában, Hollandiában, Portu- gáliában, az Egyesült Királyságban és számos más országban, köztük Magyarországon, de fogható műhold segítségével Európán kívül is, illetve Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában, illetve például Libanonban és Izraelben is. A dokufilm az interneten, az ARTE weboldalán egyébként már most is elérhető többféle feliratozással és a YouTube-on is. (A magyar nyelvű változatot későbbre ígérik.) A film YouTube-on lévő változatát egyébként már több mint 400 ezren látták. (via media1.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2716415986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása