Hunvald-blog

558. Végrendelet

2021. február 12. - HunvaldBlog

László Ágnes: A "Becsület Napján" kicsit másképp…
TERSÁNSZKY JÓZSI JENŐ író végrendelete 

R., túlélő automatikusan osztotta két csoportra az embereket: olyanokra, akik hajlandóak lennének őt elbújtatni, ha megint olyan idők jönnek és olyanokra, akik nem. Nem volt ebben semmi tudatos, csak kialakult benne a lényeglátás egyfajta reflexe, és működött tompítatlan. Hatvan évvel később is.

tersanszky.jpg

Fügedi Ubul

(A fenti linken, László Ágnes fb-oldalán mindenképp tessék elolvasni
Tersánszky Józsi Jenő végrendeletét. Megrendítő.)

*

„Becsület napja”: náci és nyilas jelkép a mécsesen. Az apropót az adja, hogy különféle szélsőjobboldali csoportok minden évben megemlékeznek az úgynevezett „becsület napjáról”, vagyis arról, hogy 1945. február 11-én a szovjet ostromgyűrűbe zárt német és magyar csapatok megpróbáltak kitörni a Budai Várból. (via Népszava)

Megj: Egy évvel korábbi posztunk az ú.n. „becsületnap” mítoszáról ITT olvasható. És idén is megkérdeznénk: tényleg hagyni kell ezt neonáci nosztalgiával megünnepelni? A szétlőtt várost, a több ezer halottat? Meg az ostrom alatt is tomboló nyilasterrort, a mindennapos tömeges kivégzéseket, a gettó halottjait? Miért is?

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9116425420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása