Hunvald-blog

559. Áll a balhé, áll a bál

Hogyan csesszünk el egy jó ügyet

2021. február 16. - HunvaldGyörgy

A mai nap híre: lemond a Damjanich utcai épület nyílt pályázat útján nyert bérleti jogáról a Freeszfe egyesület, jelentették be kedden. Miután szerintük politikai fronttá vált a hetedik kerületi épület bérleti joga, a szemeszter végével kiköltöznek és új helyszínt keresnek. (444.hu

Egy hete a Damjanich utca 4. szám alatti egyszintes házba kulcsátadással beköltözött a FreeSZFE Egyesület. Ezt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) épületéből kizárt hallgatók és oktatók hozták létre, akik folytatni akarják alkotó munkájukat. Az épület bérleti jogát pályázaton nyerték el. (Megj.: a kiírt pályázatra egyetlenegy pályamunka érkezett, az övék.)

dami4-1.jpg

Vitathatatlan, hogy a Vas utcából kiebrudaltaknak szükségük volt egy helyre, és elsőre kimondottan jó döntésnek tűnt, hogy a kerületben kapjanak új otthont. Aztán kiderült, hogy a 700 millió forintból felújított épületet a kerület előző vezetése a Molnár Antal Zeneiskolának ígérte, mert annak elhelyezése jó ideje megoldatlan. (Több helyszínen vannak szétszórva, nincs saját önálló épületük.)

A felújítást 2019 nyarán fejezték be. Az érintettek azonban hiába várták az átadást, az előző városvezetés még csak nem is határozott erről. Hogy miért nem, arra a máig nincs ésszerű magyarázat…

Magáról az épületről részletesen A mi Erzsébetvárosunk blogon olvashatnak.

Jelenleg tehát az egyik oldalon ott állnak az elnyert bérleti jogot visszamondó, csalódott színművészetisek, a másik oldalon meg a szintén csalódott zeneiskolások. Az ötletgazdák létrehoztak egy mind az SZFE diákjai, mind a zeneiskolások számára méltatlan és roppant kínos helyzetet, ami senkinek nem jó.

Megy is most a vakarózás — így kell kiherélni és elcseszni egy alapjaiban jó, támogatható ügyet!

Niedermüller: Jó helyen lesz a Freeszfe
Vészhelyzeti felhatalmazással a polgármester egyedül dönt. A testület jogait ilyenkor egymaga gyakorolja, és döntései pont annyit érnek, mintha a testület szavazta volna meg azokat.

*

Érdemes tudni, hogy — bár a rövid utcafront nem erre utal — ez nem egy kisméretű ház és telek: amint a műholdképen is látható, az ingatlan egészen az egykor volt Janikovszky iskoláig (a jelenlegi Budapest Fasori Református Kollégiumig) ér.

dami4_map.jpg

Igen, a kerület egykori egyik legjobb és legfelkapottabb iskolájának épületéig. Ez az az iskola, amit a gyerekek, szülők, tanárok és mindenki tiltakozása ellenére 2011-ben a kerü- let fideszes vezetése jogutód nélkül megszüntetett. A döntést, amit szülők egyértelműen politikai indíttatásúnak tartottak, a csökkenő gyereklétszámmal próbálták magyarázni. A szülők tüntetéssel (is) tiltakoztak a bezárás ellen, persze mindhiába. Ezután a Vattamány Zsolt vezette testület a 690 millióból teljesen felújított, de a bezárással „szabaddá vált” épületet Semjénnel karöltve átjátszotta az egyháznak.

Ezek után remélhetőleg nem hangzik túlzásnak, ha minimum hazugnak, álságosnak és pofátlannak nevezem Bajkai úr (és a Fidesz) jelenlegi aggódását a kerület zeneiskolás gyerekeiért. (De csak az övéket…)

Hunvald György

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6416429472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szekertabor · provo.blog.hu 2021.02.17. 12:24:02

"Ezt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) épületéből kizárt hallgatók és oktatók hozták létre..."
helyesen:
Ezt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) épületét sikertelenül kisajátítani szándékozó hallgatók és oktatók hozták létre.
süti beállítások módosítása