Hunvald-blog

563. Búcsú a Civil Háztól

2021. február 28. - HunvaldGyörgy

Szomorú látni azt, ha valamit lerombolnak az utódok. Különösen akkor, ha valamit azért hozott létre a korábbi önkormányzat, mert fontosnak tartotta, hogy egy demokráciában ne csak a politika döntsön a helyi ügyekről, hanem a közösségért tenni akaró civil szer- vezetek is beleszólhassanak a döntésekbe. Most meg mindenféle álindokokkal egymás után szűnnek meg olyan dolgok, melyek megvalósulásáért régen oly sokat kellett tenni.

wesse17-1.jpg

Bár nem csodálkozom ezen a hozzáálláson, hiszen mindent elmond az, hogy az egyik mai felelős vezetője a kerületnek azt az álláspontot képviseli, hogy a kerület lakói nem tudják mi a jó nekik, ezért helyettük majd ők eldöntik azt. Ráadásul, ezt azzal a bájos hasonlattal is megfejelte, hogy az „alkoholisták se tudják, hogy az alkohol nem jó nekik.”

A Wesselényi utca 17., a  Civil Ház (majd a fidesz-éra alatt ERőMŰVHÁZ) története most befejeződött. Élt majdnem 18 évet. R.I.P.

*

Még alpolgármester voltam, amikor az akkori civil szervezetek megkerestek engem és alpolgármester társamat, Braunsteiner Mártát (aki a területet felügyelte), hogy jó lenne egy önkormányzati fenntartású épületet találni azoknak a kerületi civil szervezeteknek, amelyek pártállástól függetlenül tenni szeretnének Erzsébetvárosért. Ezt az ötletet a korábbi polgármester, Bakonyi Karola is lelkesen támogatta és sokat küzdött azért, hogy ez a ház létrejöjjön, majd működjön. Így találtuk meg közösen a Wesselényi utca 17. sz. alatti épületet; az impozáns ház az Ipartestület székháza volt. Kiváló helyszín.

wesse17-2.jpg

A mellékelt (1., 2.) korabeli Erzsébetvárosi újságban olvasható, hogy 2003. június 19-én adtuk át a Civil Házat. Minden politikai erő támogatta és fontosnak tartotta a helyi civil szervezetek bevonását a kerület vezetésébe. Hosszan tudnám sorolni azokat a progra- mokat, amelyeket közösen vittünk végig a civilekkel. (Megj.: Erzsébetvárosban mintegy hatvan civil szervezet működött akkoriban.)

Voltak kulturális, helytörténeti és egészségügyi csoportok, ezeknek is otthont adott az új létesítmény. Néhány közülük csak felsorolásszerűen:

  • Bűnmegelőzési Polgárőr Egylet
  • Cukorbetegek Budapesti Egyesülete
  • „Egyről A Kettőre” – Egyszülős családokért Alapítvány
  • Erzsébetvárosi Civil Szervezetek Szövetsége
  • Erzsébetvárosi Polgárőrség
  • Erzsébetvárosi Társasházak Közösségeinek és Képviselőinek
  • Érdekvédelmi Egyesülete /ETKE/
  • Erzsébetvárosiak Klubja
  • Ezüst Hárs Kulturális Környezetvédelmi Egyesület
  • Hun Nándor Egészségileg Hátrányos Helyzetű Nyugdíjasok Egyesülete
  • „Hársfa” Egyesület
  • Kapcsolat Alapítvány
  • Kapocs Kulturális Egyesület
  • Kiút Szociális és Mentálhigiéniás Egyesület
  • Közös Dolgaink Alapítvány

és nem utolsó sorban a 100 tagú Cigányzenekar, amely egykor – és most, mikor búcsúz- tak a kerülettől – oly szívhezszólóan muzsikált a testvérvárosi rendezvényeinken.

Hunvald György

*

A Civil Ház bezárásának és bérbeadásának hivatalos indoka – ahogy az többször is elhangzott – a kormányzati elvonások miatt az önkormányzatnak „az aprópénzért is le kell hajolnia”, mert „minden fillér számít”. Ugyanakkor az egyik képviselő ezt írta a Facebook-on az idei költségvetés elfogadásakor: A költségvetésben ismételten jelentős költségként szerepel a műsorgyártás, média szolgáltatás, közel százmillió forintot szánunk kommunikációs és média kiadásokra. Emellett szerepel még további 40 millió forint értékben "társadalmi párbeszéd projekt" elnevezésű tétel is. (…) Közben idén is közel 14 millió lesz elkülönítve közvélemény kutatás céljára. És ha hinni lehet a képviselő bejegyzésének (és mért ne lehetne) a polgármester úrtól elhangzott, hogy az általa jóváhagyandó költségvetés nem az osztogatásról szól, mégis lezárásaként a témának megjegyezte, hogy a költségvetés elsősorban nem gazdasági kérdés, hanem politikai állásfoglalás.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1916443772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása