Hunvald-blog

569. Inasok

Orbán Magyarországa egy szóban.

2021. március 19. - HunvaldBlog

A miniszterek nagybecsű elnöke ma reggel a szokásos, Kossuth-rádiós igehirdetésében interjújában – miközben kiderült, hogy egy hétig még biztos maradnak a korlátozások – arra a kérdésre is válaszolt, hogy a medikusok mennek-e, ha hívják őket. ... „Most az a helyzet, hogy a rezidenseket, ők az inasok vagy (…) frissen végzett diplomások és készülnek a szakmájukra, őket már javarészt beoltottuk, és már vezényeltük is.” – írja és idézi a Telex. Szép nem? Ízlelgessük: inasok, inaskák…

orban2021_radio1.jpg

Mert a hadvezéri pózban tetszelgő kokárdás személyiségzavarnak a kórházakba „vezé- nyelt” és ott a belüket kidolgozó rezidensekről, fiatal orvosokról tök véletlenül az „inas” szó jutott eszébe. (Megj.: ha valakinek a gyereke – nem, nem közjószága, gyereke – a SOTE-re jár, az gondolom, most roppant büszke…)

„Inas – ‘tanonc, kereskedelmi vagy ipari tanuló’; ‘kezdő, újonc’; ‘gazdag házban, hajón személyi szolgálatot végző férfi’: libériás inas. Származékai: inasság, inaskodik” – írja az Arcanum Digitális Tudománytárban az inas szóról a Magyar etimológiai szótár. (via Telex)

Nem is ragoznám tovább ezt a megkapó népnyelvi kiszólást, már csak azért sem, mert Gábor György rögtön reagált erre az fb-oldalán. Onnan idéznék egy részletet, de tessék elolvasni a teljes bejegyzést is…

Ami a rezidensek leinasozását illeti, azért szép lassan mondjuk már ki, hogy Orbán egy félművelt tahó. Süvít a paliról: ahhoz szokott hozzá, hogy bábuként tologathatja az embereit, s önmagán, családján és strómanjain kívül szarba sem vesz senkit. Ezek a rezidensek – a szolgák – ötszázszor többet tanultak és dolgoztak életükben, mint a Dubajba röpködő, Zuckerbergnél okosabb, amúgy megszólalásai alapján enyhén retardáltnak tűnő gázszerelő, Orbán vagyonának tartótisztje.

Ha az ország Döbrögije azt hiszi, hogy ezzel az inasozással megint mondott valami nagyon vicceset, szotyolaköpködősen-pálinkázósan-sok kislányt meglövő fehérvári huszárosan-hellóröfisen-kolbásztöltősen-asszonyságosan népszerűt, akkor ezzel már csak saját, legkitartóbb és leghűségesebb szektatagjait tudja lázba hozni és elszórakoztatni, azokat, akik ab ovo gyűlölik az egyetemet végzett értelmiségieket, frusztráltakká válnak tőlük, s annak örülnek, ha a hülye, szemüveges, romkocsmákban mélázó könyvmolyokat időnként a Döbrögi, sunyin, gyáván, aljas módon, hátulról jól seggbe rúgja, aztán röhögve körülnéz, és várja az elismerést. Mert ő a főnök, neki szabad.

De a rezidensek is üzentek fb-oldalukon Orbánnak. Nem bonyolították túl, hogy Pista bácsi is értse, meg Orbán is:

Ismerhettek minket hogy a beküldött képeiteket, amik politikai tartalommal bírnak visszadobjuk, mert nem politizálunk. De azért vannak most már a médiában olyan dolgok, amik mellett mi, többek között Covid-osztályon praktizáló orvosként, meg kirendelt medikusként nem mehetünk el szó nélkül...

Szóval: nyasgem. (SOTE Meme)

További szép estét, kellemes hétvégét.

*

Tehát még egy hétig maradnak a mostani a korlátozó intézkedések. Pár pontban a legfontosabbak:

  • 213-an haltak meg az elmúlt 24 órában, több mint kilencezren vannak kórházban, 1174-en lélegeztetőgépen.
  • Van elég szabad kapacitás a kórházakban, a lélegeztetőgéppel felszerelt ágyak fele még szabad.
  • Akkor indulhat a nyitás, ha minden 65 év feletti regisztrált be lett oltva. Két és fél millió beoltottnál jöhet el ez a pillanat.
  • Jövő pénteken jelenti be, milyen szabályok lesznek húsvétkor.

Megj.: tegnap Magyarországon haltak meg a legtöbben – lakosság arányosan – az egész világon egy nap alatt koronavírusban.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7616471138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása