Hunvald-blog

576. A kecske meg a káposzta

2021. április 11. - HunvaldBlog

Olvasom az Indexen, hogy hamarosan indulhatnak majd Magyarországon is az Európai Ügyészség eljárásai, minden EU-s forrással kapcsolatban. A nyomozások és vádemelések hatékonyságának biztosítása érdekében pedig együttműködési megállapodást írt alá Laura Codruța Kövesi európai főügyész és Polt Péter Magyarország legfőbb ügyésze – közölte az Európai Ügyészség (EPPO).

laura_kovesi2018.jpg

A megállapodás kitér mind a bűnügyekben folyatott kooperáció mikéntjére, mind az intézmények közötti stratégiai lépések összehangolására. (Megj.: Magyarország az első, a megerősített együttműködésben részt nem vevő uniós tagállam, amely megállapodást kötött az EPPO-val.)

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ez most a kecske is jóllakjék, a káposzta is megmaradjon esete lesz, vagy nálunk csak simán kecskére bízzák a káposztát? Egy biztos, nem kell sokat várni, hogy ezt megtudjuk; a Kövesi vezette Európai Ügyészség június elsejétől tervezi megkezdeni a nyomozati munkát. Így aztán elég hamar kiderül majd, hogy mi lesz a kecske meg a káposzta viszonya.

P.s.: Élénk fantáziával elképzelem, amint Polt Péter minden erejével küzd az EU-s pénzek pofátlan lenyúlása, a közpénz még pofátlanabb magánzsebekbe csorgatása – egyszóval a hazai, elsősorban kormányzati korrupció ellen. Szó se róla, lenne dolga, nem is kevés. Mondom: élénk fantáziával. Mondom: elképzelem.

*

Az Európai Ügyészség feladata az EU költségvetéssel szemben elkövetett csalásokkal és más az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozás és vádemelés. Az Európai Ügyészség létrejöttét megelőzően ilyen bűncselekményekkel kapcsolatban csak a nemzeti ügyészségek nyomozhattak és a hatáskörök nem léphette át az adott ország határát. Az európai bűnüldöző szervezetek az Európai Csalás Elleni Hivatal – OLAF, az Eurojust és az Europol sem végezhetnek nyomozati munkát. (via Transindex)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9016498222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása