Hunvald-blog

578. Csak mert megteheti?

2021. április 16. - HunvaldGyörgy

Róth Miksa, egy múzeum, egy igazgató és a nagy semmi. (via Index

A Róth Miksa Múzeum egy gyöngyszeme volt a kerületnek. Mindig szabad kezet adtam Fényi Tibor igazgatónak*, akit még az elődöm, Szabó Zoltán polgármester nevezett ki, tehát nem Hunvald-ember volt. Szépen lassan gazdagította a múzeumot, gyarapította ezzel Erzsébetváros és hazánk örökségét. Kezdeményezésére kutatták fel nemzetközi aukciókon Róth Miksa fel-felbukkanó hagyatékát, ami az ő segítségével került vissza Erzsébetvárosba. (Erre persze csak azok emlékezhetnek, akiknek 2010 előtt is fontos volt ez a lokálpatrióta dolog. A 2019-ben ide ejtőernyőzötteket meg talán hagyjuk…)

roth_miksa1.jpg

Ami az elmúlt két évben történik Erzsébetvárosban (pl. a Civil Ház felszámolása), az nem magyarázható pusztán azzal, hogy nincs pénz. Ezek a döntések a hozzá nem értés és nem a pénz, hanem a koncepció hiányának nyilvánvaló jelei. Úgy látom, hogy 29 évvel a rendszerváltás után kerületünk vezetői az erzsébetvárosiak számára lehető legkártéko- nyabb döntéseket hozzák.

Tíz évig, amíg fideszes vezetés működött a kerületben, többen is ki akartak rúgatni, de végül ez sosem történt meg. Aztán jöttek a „barátaim” (vicces így ez a szó, hiszen DK-szimpatizáns sosem voltam) és talán épp ezért én lettem az első, akit kirúgtak. Igazi ok vagy bármiféle konfliktus nélkül, csak >>mert megtehetjük<<. És közben Niedermüller pont úgy tesz, mint az általa folyamatosan bírált Fidesz, példátlan módon egy ember kezébe adva az összes kerületi kulturális intézmény feletti hatalmat, túlcentralizálva, így Erzsébetvárosban ugyanazt a struktúrát követve, amit mind a DK, mind a Momentum elfogadhatatlannak tart akár Demeter Szilárd, akár Vidnyánszky Attila esetében.

– mondta Fényi Tibor, a Róth Miksa múzeum volt igazgatója az Indexnek.

Hunvald György

P.s.: Nidermüller lassan másfél éve lubickol önfeledten a koronavírus-vészhelyzet adta teljhatalomban, és sorozatban hozza a „jobbnál jobb” döntéseket (ugye nem kell sorolni?). Fordított Midász királyként amihez eddig csak hozzányúlt, az arany helyett valami egészen mássá vált. És ami a legszomorúbb, hogy úgy néz ki, még büszke is rá.

roth_miksa3.jpg

*A történeti hűség kedvéért meg kell említeni, hogy a Róth-emlékház vezetője Fényi előtt – bár rövid ideig – Bakonyi Karola volt, aki lerakta a múzeum alapjait. Egy szintet pályázati pénzből felújíttatott és elkészítette a teljes leltárt az iparművészeti egyetem egy végzős hallgatójának segítségével. Végül a felújítás költségeit alapvetően az emlékház fenntartója, a VII. kerületi önkormányzat állta.

*

Róth Miksa (1865-1944) üvegfestő és mozaikművész 1911-től haláláig a Nefelejcs utca 26. szám alatt található mai emlékházban és az udvari műhelyben élt és dolgozott. A hagyatékát – a szerzői jogokkal együtt – két lánya, Erzsébet és Amália 1987-ben adományozta a magyar államnak, amely vállalta az épület műemléki helyreállítását és Róth Miksa alkotásainak méltó bemutatását.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3916503548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása