Hunvald-blog

581. A táblázat

2021. április 26. - HunvaldBlog

Ember tervez, de… A Róth-ház körüli kavarásról jött volna egy poszt,
de a kormány csodás táblázatával közbeszólt. 

Sok rosszat el lehet mondani kormányunknak erről az úgynevezett ellenzékéről, de most megérdemlik köszönetünket. Ugyanis az őket "oltásellenesnek" minősítő kormányzat ennek alátámasztására kiadta a fertőzöttség adatai közül azokat, amelyeket önmaga számára előnyösnek tart. Ahogy leszögezik, különben továbbra is titokban tartanák — mi, magyarok ne tudhassunk meg semmit arról, ami valójában történik. Elvégre ha tud- nánk, mi megy itt, még megpróbálhatnánk róla véleményt formálni, és az rossz vért szül.

jarvany_tablazat.jpg

Azért abból, hogy mit és hogyan közölnek, még következtethetünk egyre-másra. Leginkább arra, hogy át akarnak verni minket. Ostobán és primitíven.

A táblázatban ugyanis nincs időtényező. Az elmúlt héten kínaival beoltottak pont olyan súllyal szerepelnek benne, mint az első Sinopharm megvétele előtti astrások vagy pfizeresek.

Ha a lappangási időt az egyszerűség és a példa kedvéért egy hétnek tekintjük, elég egyértelmű, hogy:

  1. a) az elmúlt héten oltottakat nem lenne szabad egy ilyen összevetésben szerepeltetni,
  2. b) a többieket az eltelt idővel súlyozni kellene — annak, aki nyolc (7+1) napja kapta meg az oltást, éppen hatvanszor* kevesebb esélyt adva a kimutatott fertőzésre, mint annak, aki 67 (7+60) napja kapta meg.

Egy dolog látható tisztán: az, hogy a koronavírusnál súlyosabb kórságok is terjednek itt rendesen. Ebben a tájékoztató központban valaki csúnyán elkaphatta a táblázat.

Fügedi Ubul

* Ez is egyszerűsítés. A valós arány ennél kisebb, de hogy mennyi, azt vizsgálni illene.

P.s.: Lásd még Karikó Katalin reakcióját és kiegészítését a kormány által tegnap közzétett adatokhoz. Talán ő is ért ehhez a kérdéshez….

*

Ennél manipulatívabb, félrevezetőbb, igénytelenebb, aljasabb fércművet már aligha fog ma szembefújni a szél, le is mentettem, nehogy eltűnjön, mint megannyi aranyóra vagy alkotmányos költség. (…) Ez itt egy tudományos igényességű, az oltakozás előtt álló embereket nagykorúnak tekintő táblázat (nevezzük táblázatnak) arról, hogy a kormány saját becsületszava szerint hányan fertőződtek meg és hányan haltak meg a második oltás után. Aki nem hitte el Gulyás Gergelynek, hogy „a Sinopharm jobb, mint a Pfizer, és a Szputnyik a legjobb”, annak tessék, itt van a „bizonyíték”. (via Kolozsvári Szalonna)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1716514050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moloy 2021.05.07. 10:31:16

Csak pontosan, szépen...:
"A táblázatban ugyanis nincs időtényező." A kép 3. sorát leszámítva.

Pásztörperc 2021.05.07. 21:27:20

Nem időpont: időtényező. Mivel ez a kifejezés nem egyértelmű, kifejtését megtalálod a szövegben.

moloy 2021.05.08. 13:18:37

@Pásztörperc: Nem kívántam a cikk tartalmához hozzászólni, vagy mondandójával vitázni: nem ér annyit (a téma). Ráadásul nekem, egy kicsit zavaros, érthetetlen..., és nem értek hozzá.
(Pozitív gondolkozást keresve: hol az a táblázat, amiben a "hányan NEM haltak meg"-számok szereplenek? )

Pásztörperc 2021.05.09. 23:01:44

@moloy: Magától értetődően ilyen adat nincs, tehát táblázatba se foglalható. A focimeccsen is csak azt tudod, hogy hány gólt rúgtak, de azt nem, hogy hányat nem rúgtak.

A meccs után azért többet beszélünk azokról a gólokról, amelyeket nem rúgtak be — és nem azért, mert hülyék vagyunk, hanem mert közvetett adatokból (ún. ordítóan nagy helyzetexáma stb.) következtetünk ezekre. Hasonló a helyzet a járványügyi adatokkal is:
* tudjuk, hogy hánnyal többen haltak meg a tárgyidőszakban, mint a referenciának választott időszak(ok)ban;
* tudjuk, hogy a referenciának választott országokban mekkora volt ez a különbség.

Itt ugyebár jelentős játéktér adódik, mindkét referencia (időszakok, országok) megválasztásánál; nem is próbálkozom ilyesmivel.

Fenti lehetőségek okán ez a módszer ritkán ad egyértelmű és bizonyító erejű eredményeket. Ezen ritka helyzetek egyike, amikor bármely országgal és bármely naptárilag azonos időszakkal hasonlítasz össze egy adatsort, mindenképpen a te számaid a nagyobbak, és nem kicsit.

Nagyjából ez van most nálunk; elég ciki.
süti beállítások módosítása