Hunvald-blog

582. Olyan elkeserítő ez az egész

Az archívumnak II.

2021. április 29. - HunvaldBlog

Több ezermilliárdnyi közvagyon alapítványokba szervezését szavazta meg a Fidesz, elkezdődött a hatalomátmentés (Telex

Fekete-Győr András szerint szégyen a közvagyon alapítványokba kiszervezése — egyetértek. Igen, ez tényleg hazaárulás — egyetértek. Az viszont, hogy Orbánék így készülnének a vereségre, silány propaganda. A valós helyzet ennek ippeg az ellenkezője: egyáltalán nem a vereségre készülnek.

parlament_szavaz1.jpg

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Téved, aki erre gondol, mert azután még vissza lehetne csinálni ezt a dolgot. Viszont amikor nyolc év múlva úgy tűnik majd, hogy ki fognak kapni, akkor (még hatalomban) jó áron eladják a cuccot a magyar államnak, amelynek elővásárlási jogát kikötötték. Utána mennek a Bahamákra,* oszt jónapot.

Tényleg próbálom viccesre venni a figurát, és jókedvűen szemlélni, ahogy mindenféle rafinériákkal kilopják és egymás zsebébe tömködik a pénzünket. Elvégre mi választottuk őket meggyőző többséggel: őket akartuk, őket kaptuk.

Eddig ment, de most szintet léptünk. Az ezer közepes trükk kormánya átadta helyét az ezer nagy trükk kormányának. Ne tévesszen meg senkit, hogy a személyek és a miniszté- riumok is ugyanazok, ez egy más minőség. Az ezer nagy trükkből pedig ez volt az első 12.

A nyílt pofátlanság jeleként a kiszervezés hivatalos indoklása, hogy így "főként EU-s pénzből – 1500 milliárd forint juthat majd fejlesztésekre". Ebben a pofátlanság nem más, mint hogy Orbán Viktor pont ezekről a pénzekről mondott le Brüsszelben, ahol von der Leyennel tárgyalt.

* ebben tévedhetek; sok szép hely várja még a vagyonukat a nyilvánosságtól elvonultan élvezni kívánó kőgazdagokat. Teljes szigetországok specializálódnak kiszolgálásukra.

*

Elképesztő mennyiségű közvagyon került ki az állam kezéből kedd délelőtt, amikor a parlament kormánypárti többsége megszavazta a vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényeket. Összesen 12 egyetem került alapítványi vagy egyházi fenntartásba, de ezen kívül az állam értékes ingatlanokat és részvénycsomagokat is átadott. (…) Az elnöki vagy az elnökhelyettesi posztokra még csak pályázatot sem kell kiírni. A felügyeleti hatóság  központi költségvetési szervként működik majd, aminek a vezetőjét Orbán Viktor 9 évre nevezheti ki.  (via 444.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8616517742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moloy 2021.05.06. 11:25:18

Zavar az erőben: Most akkor az állam nem jó gazda, vagy már mégis?

moloy 2021.05.07. 10:19:55

Ha már a "trükkök kormánya" kifejezés is elhangzott a cikkben:
(Meglepő csúsztatással, mivel a döntést NEM a kormány, hanem a Parlament hozta!)
"Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, ..."
Magyarországnak ilyen kormányai jutottak? (Vagy cikkírónk terelne?)

Pásztörperc 2021.05.07. 21:24:57

@moloy: Ellenkezőleg: te "terelsz", amikor a parlament döntésére hivatkozol. Valamennyien tudjuk, hogy a parlament ebben a rendszerben formális intézmény: semmilyen gyakorlati szerep nincs; létének egyetlen értelme a kormány kiszolgálása.

Egyebekben viszont egyetértünk: Gyurcsányék naív amatőrizmusa (vacak milliárdos tételek, mint az M6 vagy a kőrösfői völgyhíd) után most a második minőségi ugrást látjuk — egy-egy minőségi ugrás a lenyúlt bevétel, illetve vagyon 1,5–2 nagyságrendes növelésének felel meg.

Közgazdászoxámításai szerint állami vezetőink 2010–2020 között a teljes GDP kb 2 %-át(!!!) játszották át strómanjaiknak; most tértek át a jövedelem átjátszásáról a vagyonéra.

moloy 2021.05.08. 14:04:29

@Pásztörperc: A "terelés"-sel kapcsolatban elfogadom: Parlamentünk, a Kormány indítványát fogadta el. Mindig így volt e világi élet: A mindenkori kormányok előterjesztettek, és az a többség, amelyik a kormányt is megválasztotta, elfogadta azt. Ha ezt nem vesszük figyelembe, nem vesszük figyelembe a választási akaratot sem!
Visszatérve a kérdésre: Nem húzhatunk egyértelmű vonalat, hogy ki, melyik szektor a legjobb válsztás, hogy ki legyen az adott állami vagyon kezelője, figyelembevéve, hogy van olyan "vagyon" is (pl.: honvédelem), amely - az USÁ-t kivéve - eleve nem lehet "kiszervezés" tárgya. Az elmúlt időszak igazolhatja a magánosítás hibás voltát is, annak ellenére, hogy lehetnek olyan területek, ahol ellenben beválhatnak. Külső szemlélőként, ill választóként is el kell fogadnunk a választói akarat szerint jogosult döntéshozók bármely irányú döntését. (A döntéssel szembeni kritikával ettől még élnünk lehet/kell.)

Pásztörperc 2021.05.09. 23:21:46

@moloy: Érzem a jószándékot, de megint "terelsz". Itt ugyanis nem az a kérdés, hogy melyixektor az állami vagyon legjobb kezelője, hanem arról, hogy ki a tulajdonos, és ez a vagyon mostantól nem az állam. Valódi tulajdonosai (státuszuk megnevezésétől függetlenül) a magánalapítványok, pontosabban kuratóriumaik: ezek azok a jogi személyek, amelyek az egyes vagyontárgyakat tetszésüxerint adhatják-vehetik, az ezzel foglalkozó természetes személyeket pozícióikba kizárólagosan kinevezhetik. Ha valamelyikük meg találna halni, pótlásáról az életben maradtak saját hatáskörükben gondoskodnak (kooptálással, ugye ismerős a rendszer?).

Az államnak annyi "beleszólása" maradt, hogy ha az új tulajdonosok a vagyont el akarják kótyavetyélni, mert életük hátralevő részét inkább a Bahamákon örömködnék végig, akkor (ennek gyorsítását is lehetővé téve) az államnak elővásárlási joga van.

Pásztörperc 2021.05.09. 23:22:39

@Pásztörperc: "... hanem az". (pardon, nem tudok javítani)
süti beállítások módosítása