Hunvald-blog

583. Csak a támogatás kell

Mert nem akarunk eladósodni.

2021. május 02. - HunvaldBlog

A múlt hétvége nagy híre volt, hogy a magyar kormány nem kéri az uniós helyreállítási program 9 milliárd eurós kedvezményes hitelét. Csak a vissza nem térítendő támogatást. Ügyes. Magyarra fordítva: 2511 milliárd forintnyi támogatásra és további 3384 milliárd forintnyi hitelre lettünk volna jogosult, de ez utóbbit nem kértük. Azért mert – ahogy azt Gulyás Gergely egy szombati interjúban mondta – nem akarunk eladósodni. Aha.

orban_leyen2021.jpg

Megjegyzendő, hogy a nagyon kedvezményes hitelnek a jogállamisági mechanizmusok erősítése lett volna az egyik feltétele, így aztán nincs min csodálkozni, hogy Orbán hirtelen közölte Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, hogy köszönjük szépen, de a felkínált keret 43 százaléka is bőven elég lesz nekünk. Csak jöjjön minél hamarabb.

A fenti hírhez – pár rövid részlettel – Lakner Zoltán Rosszul sikerült brüsszeli utazások c. jegyzetét ajánlanánk most így a hétvégén mindenki figyelmébe, ITT pedig mindenképp tessék elolvasni a teljes írást…

Orbán az Európai Bizottság elnökével készült tárgyalni múlt héten. Pontosabban, péntek reggeli állami rádiós hangüzenetében kijelentette, „nem akarok én igazából semmiről tárgyalni”, azaz, a dolgok le vannak rendezve. A híréhes elemző már péntek este gyanút fogott, mi történhe- tett, hogy nem adnak ki még csak egy közleményt sem a nagy fontosságú útról, ugyanis a téma az uniós helyreállítási alap 5800 milliárd forintjának letutizása volt.

Majd aztán vasárnap Gulyás Gergely, sittelhordó miniszter kibökte, arra jutottunk, hogy nem kell nekünk ez a sok pénz, elég csak 2500 milliárd, a vissza nem térítendő támogatás. Az uniós hitelfelvételből ránk eső többi 3000 milliárdot egyelőre bent hagyjuk, mert nem akarunk eladósodni – mondta Gulyás, háta mögött a Fudan kínai és Paks orosz hitelével.

(…)

A különös fordulatnak, hogy Orbánnak egy nagy adag pénz most nem kellett, az az oka, hogy a nagyon kedvező kamatozású hitelt az EU nem csak úgy hozzávágja a tagállamokhoz, hanem feltételekhez köti.

(…)

Mivel pedig rendszere működésén nem akar és nem is tud változtatni Orbán, hiszen a korrupció a szisztéma része, inkább lemondott a nevünk- ben 3300 milliárd forintról. Csak kijön a klientúra újbóli megetetése, a NER-építőipar felpörgetése, ezáltal a gazdasági növekedés felhúzása és egy kis választási osztogatás 2500 milliárdból is!

Lakner ezzel fejezi be jegyzetét: Ebből is látszik, hogy van itt baj rendesen. A válság egy éve bebizonyította, hogy a NER-elit képtelen megállni a lábán az uniós és állami források folyama- tos adagolása nélkül. (...) Felzabálják majd ezt a kisebb adag uniós pénzt is, s valójában az a kérdés, jut-e majd elég arra, hogy a választók jövőre úgy érezzék, ők is kaptak valamit.

Hát így. És itt még egy szót nem ejtettünk arról, hogy kedd délelőtt pedig – alig néhány nappal a brüsszeli, köszi, inkább nem kérjük után – a parlament kétharmados többséggel röhögve megszavazta az állami vagyon (ne feledjük, itt most ezermilliárdokról van szó!!!) Fideszhez köthető alapítványokba való kiszervezését... (Az egyetemi kuratóriumok tagjait pedig nyiltan világnézeti alapon válogatják ki.)

Nem mondhatni, hogy visszafogják magukat, kisöprik a kincstárat, viszik a közvagyont – miközben fejlesztésre szánt EU-s pénzekről mondanak le. Mert nem akarunk eladósodni. Brüsszelnek.

*

Péntek este már ki is hirdették a Magyar Közlönyben, azt a 19 törvényt, amiknek az elfogadásával a parlament jóváhagyta, hogy az állam több mint 10 egyetemet, jelentős ingatlanokat és részvénycsomagokat adjon alapítványi tulajdonba. Az Alaptörvény szerint a köztársasági elnöknek a kézhezvételtől számítva 5 napja lenne a törvények megfonto- lására. És bár az alapítványi törvények miatt az ellenzék az Alkotmánybírósághoz készül fordulni, Áder János rekordgyorsan aláírta őket - írja a 444.hu.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7216520428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moloy 2021.05.06. 11:18:05

Kicsinyes gondolkozásra vall, hogy OV ne tudna elkölteni még 3300mrd forintot. Ha az ellenzéki gondolkozást átvenné és nem bízna a 2022-es választási győzelmében: felvenné. (és elköltené...)

Hosszupuska 2021.05.06. 22:48:37

Eltudná. Csak épp nem szeretné, hogy a kedvezményes hitellel járó feltételeket (lásd.: jogállam) számon kérjék, és nem szeretné, hogy a pénz elköltésének módját az EU ellenőrizze. A támogatás ugyan kevesebb, de gyorsan jön, 2022-ig beérkezik. Méghozzá gyakorlatilag feltételek nélkül. Könnyű pénz, le is hajolt érte...

moloy 2021.05.07. 10:04:15

@Hosszupuska:
Tételezzük fel, hogy OV a hitelt felveszi, és el is költi (választás!). Ha utólag az elköltés módját az EU nem tartja majd a hitelmegállapodásnak, ill. a kölcsönszerződésben foglaltaknak megfelelőnek és ezért szankciókkal sújtja Magyarországot, azok a 2022-es választás győztesének vállát fogják nyomni: ha a mai ellenzék nyeri a választást, akkoz az övét! Tehát: az ellenzéknek azért kellene csendben(!) imádkozni, nehogy a kormány felvegye a hitelt...
A probléma az, hogy a hitelfelvétel egy csapda is lehet az ellenzéknek, mert nem tudni mit fog lépni OV, ha mégis megnyeri a 2022-őt. (zsebében a hitellel)

Pásztörperc 2021.05.07. 21:14:07

@moloy: Nem a hiteltörlesztés lesz az új kormány fő gondja, bárki is legyen az új kormányfő (valszeg Magyarbasi lesz az). Ez a kérdés nagyjából harmadrendű.

* ha Magyarbasi marad, a fő kérdés az lesz, hogyan kompenzálja az uniós pénzek várhatóan gyorsuló fogyatkozását;
* ha vmilyen csodák eredményeként a többi párt képes lenne egymással kormányt alakítani, a fő kérdés az lesz, van-e egyáltalán bármi, amit közösen akarnak (mármint azon kívül, hogy ők legyenek kormányon).

Eközben a nekünk fontos kérdések (oktatás, eü, az állami vagyon visszaszerzése, a jogállam újraépítése) legfeljebb vitatémákként kerülnexóba.

Az EU-hitel meg egyáltalán nem.

moloy 2021.05.08. 13:35:19

@Pásztörperc: Véleményem és álláspontom szerint, ha a "Magyarbasi", stb. kifejezést, kifejezéseket használjuk politikai ellenfeleinkre, az a gyűlöletkeltés célját szolgálja nem a vitát. Légyszí, fogalmazd át a hozzászólásod, hogy érdemben lehessen rá válaszolni!
Így például lehetne beszélnünk, vitatkoznunk: a hitelről/hiteltörlesztésről; várható-e az uniós pénzek fogyatkozása és miért, esetleges pótlásának lehetőségei ; oktatás, eü, állami vagyon, usw. Az, hogy kit/kiket szertnénk a következő időszak kormányának, mit tekintünk, tekintenénk jogállamnak, ezekről nem tartok érdemesnek vitát, mert ezeket a kérdéseket mindenkinek az adott oldalhoz való tartozása válaszolja meg.

Pásztörperc 2021.05.09. 23:09:41

@moloy: Nem szándékozom gyűlöletet kelteni; a hasonlóságra mutatok rá ezzel a találó megnevezéssel. "Türk nyelvű" országgá azután tett minket kormányfőnk, miután megismerte, hogy a példaképül választott Türkménbasit mennyire szereti az ő népe az ő országában. Azóta igencsak mexaporodtak a türkméneknek állított szobrok, a róluk elnevezett közterületek kis hazánkban, fennen hirdetve a két nép, a két államrend hasonlóságát.

Készséggel elhiszem, hogy ez neked nem tetszik, de engedelmeddel ez a kérdés engem nem foglalkoztat. Egyszerűen rögzítem a tényeket, köztük ezt a mind feltűnőbb hasonlóságot.

Érdeklődve várom tartalmi megjegyzéseidet (továbbra is a teljes érzelmi semlegesség jegyében).

Pásztörperc 2021.05.14. 02:17:26

Remélem, mindenki emléxik, hogy az EU 2 %-kal kamatozó hitelét állítólag azért nem vesszük föl, mert Magyarbasi nem akarja az országot eladósítani. Az orosz gigahitelt most ütemezzük át úgy, hogy 4,5–4,96 % legyen a kamata és a NER-korszak utáni 16 évben kelljen visszafizetni az egészet.
süti beállítások módosítása