Hunvald-blog

603. Kérdésem volna

Nem, nem az, hogy pálinkát mérnek-e már.

2021. július 05. - HunvaldBlog

Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk
Maradunk itt, vagy egyszer majd továbbmegyünk?
Itt van a város, vagyunk lakói
Maradunk itten, maradunk itt, maradunk.
(Cseh Tamás: Budapest)

Az önkormányzat pénteken megszavazta, hogy bérbe adják két vállalkozásnak a Klauzál téri vásárcsarnokot. Az Andrássy 52 Bar Kft. és a Pontoonka Group Kft. átalakításokat hajthat végre az épületen, majd legalább 2037-ig (!) Gastro Market néven üzemeltetheti a csarnokot. Az erzsébetvárosi képviselő-testület döntése során a Momentum képviselői nemmel szavaztak, míg két fősre apadt Fidesz-frakció nem vett részt a döntésben, így hallgatólagos támogatásukkal tudták elfogadni a határozatot — írja a 24.hu.

klauzal_csarnok6.jpg

A lap megkereste a polgármestert a döntéssel kapcsolatban, de egyelőre nem kaptak választ. Mindegy is, Niedermüller különösebben nem érdekes, ő arra hajlik, amerre épp a szél fújja. Viszont Szűcs Balázs megmagyarázta (?) pálfordulását az ügyben — 2019 márciusában még ez volt a határozott és megmásíthatatlan véleménye. Most meg ez:

2019-ben a választási győzelem után először annak lehetőségét vizsgáltatta meg jogászokkal a jelenlegi városvezetés, hogy fel lehet-e bontani a Fidesz által több ciklusra megkötött szerződést. A válasz erre határozott NEM volt.  Amikor kiderült, hogy törvényes lehetőség nincs a szerződésbontásra, elindult egy tárgyalási és egyeztetési folyamat annak érdekében, hogy a csarnokot érintő változtatásokat és funkcióbővítést konkretizáljuk, és ahol lehet változtatásokat kérjünk a beruházótól.

Az önkormányzat a múlt heti testületi ülés előtt a bérlőkkel és az üzemeltetéssel is egyeztetett, így a legutóbbi döntés tükrözi ezeknek az eredményét. (...) Az előző fideszes vezetés egy több ciklusra kiható szerző- dést kötött a beruházóval, amiből nem lehet kihátrálni. Az önkormányzat abban érdekelt, hogy a lakosság és várhatóan a bérlők számára is minél előnyösebbé tegye a már megkötött szerződést és egy olyan vásárcsar- nok jöjjön létre, ami a piaci funkciója mellett színvonalas kínálatot biztosít az ide betérőknek, mind a gasztronómia mind pedig a kultúra területén.

(A teljes Facebook-bejegyzés itt olvasható.)

Nos, ahogy a címben is elhangzik, kérdésem volna. Nem is egy.

  • Ha ennyire előnyös mindenkinek, miért kellett a testületiig kínosan hallgatni az ügyletről?
  • Mivel a bérlők több milliós bérleti-díj tartozást halmoztak fel, miért is nem lehet felmondani az előző, Vattamány-féle vezetés által között szerződést?
  • És feltéve, de nem elfogadva, hogy nem lehet felmondani a szerződést, miért kellet 10+5 évvel (2037-ig!) meghosszabbítani a futamidőt, egyúttal kvázi tulajdonjogot adni a bérlőknek?
  • Legvégül: miért is kellett mindezt a lakók kizárásával, suttyomban,sunyizva intézni, gyenge kis kifogásokkal megmagyarázva az egészet?
  • Bónusz: a kerületi kormányhivatal vezetőjévé nemrégiben kineveződött Vattamány Zsolt miért is kapott dupla végkielégítést Niedermüllertől, ha ilyen — az önkormányzat számára többszörösen hátrányos — állítólag felbonthatatlan szerződéseket kötött közvetlenül a választás előtt?

És akkor ismét Cseh Tamás szavaival élve: mi maradunk itt, mert itt van a város, vagyunk lakói. Hogy a képviselőkkel mi lesz? Majd kiderül…

Ha valaki azt is szeretné tudni (legalább nagyjából), hogy milyen kavarás zajlott/zajlik a Csarnok bérbeadása körül, feltétlenül olvassa el a 24.hu-n Spirk József fentebb is belinkelt írását.

P.s.: 2019 szeptemberében az akkori képviselőtestület még megszavazta a 2015-ben két- milliárd forintért felújított Vásárcsarnok újabb felújítását és átépítését. A költségvetésben az elektromos hálózat bővítésére 35 milliót, a gépészeti fejlesztésekre pedig 67 milliót kü- lönítettek el. Az akkoriban nyilvánosságra került anyagokból annyit lehetett megtudni, hogy így 600 fős rendezvények megtartására tennék alkalmassá a Csarnokot, ill. a galéria szinten 8 nagyobb és 8-10 kisebb éttermet, két bárt és kávézót hoznának létre.

*

A Gastro Market koncepció lényege, hogy a csarnok galériáján budapesti és vidéki éttermek bevonásával gasztronómiai egységeket hoznak létre, a földszinten pedig többnapos vagy -hetes tematikus kulturális rendezvényeknek adnak majd helyet. Az ígéretek szerint a Gastro Market nem lehetetleníti el a vásárcsarnok hagyományos piaci működését sem, a standok az alsó szinten 6 és 18 óra között üzemelhetnek. A kritikusok viszont azt állítják, hogy az éjféli zárás ellenére a piac a cégek más, bulinegyedbeli érdekeltségei, így az Instant és a Fogas hangos „bemelegítő” helyévé válhat. (via 24.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5716613984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása