Hunvald-blog

605. Ellen(szem)pont

2021. július 11. - HunvaldBlog

Fekvehányó csarnok vagy Gasztro Market lesz a Klauzál téri piacból? (Telex

A Niedermüller Péter (DK) vezette erzsébetvárosi önkormányzat a napokban szerződést kötött a Klauzál téri csarnok jelentős részének átalakítására és üzemeltetésére két olyan céggel, ami a Fogas–Instant néven ismert bulihelyek érdekeltségi körébe tartozik. A döntés politikai kavarodást okozott, az illetékes momentumos alpolgármester szerint nincs garancia arra, hogy nem „a fekvehányó vb következő állomása” épül, a piaci bérlők hűtlen kezelést emlegetnek, a lakosság egy része aggódik. Az önkormányzat vezetése szerint minden rendben van – írja a Telex.

klauzal_csarnok9.jpg

Az elfogadott bérleti szerződésben szereplő bérleti koncepció szerint a helyet a felső szintre „top éttermeket” csábító Gasztro Market fogja feldobni. Tény, hogy a csarnok galériáján a cégcsoport felvásárolt tíz helyiséget, amelyek most a nagy átalakításra várnak. A klimatizálást is magában foglaló felújítás mintegy félmilliárd forint, amit a beruházó fizet ki, cserében féléves haladékot kap a bérleti díjra, és utalás történik arra is, hogy „az értéknövelő beruházást” később leírhatja a bérleti díjból. (A szerződés #megállapodás-tervezet# ITT nézhető meg az önkormányzat oldalán.)

Nidermüller Péter szerint az előző fideszes városvezetés által kötött (korábban többször is bírált) szerződést törvényesen felbontani nem lehet, de a mostani módosításokkal az a túlélést jelenti a piacnak, mivel a veszteségek miatt már nem működhetett volna tovább. Egyúttal leszögezte: a Vásárcsarnokból nem lesz italkimérés, sem bulicsarnok, mivel erre garanciák vannak a mostani szerződésben.

Garai Dóra szerint viszont vissza lehetett volna lépni a szerződésből, azt fel lehetett volna bontani – a bérleti díjtartozás* lehetőséget biztosított volna a rendkívüli szerződésbontásra. Ez nem történt meg, így ezzel a szerződéssel az önkormányzat – hiába hivatkozik a polgármester különféle garanciákra – lehetővé tette, hogy bulizás előtti, zenés, táncos alapozóhelyként funkcionáljon a Vásárcsarnok. (Megj.: aki esetleg nem tudná, a reggel 6-ig nyitvatartó Fogas-Instant „véletlenül” pont a Csarnok mögött található…)

klauzal_csarnok8.jpg

Mindez egy pár éve több mint 2 milliárd forintnyi önkormányzati pénzből felújított önkor- mányzati ingatlan körül történik. A felül belinkelt Telex-cikket meg tessék elolvasni…

További szép estét.

*Mint kiderült, legalább 7 millió forintos tartozása van a csarnokban üzemelő vállalkozásoknak.

UPDATE 2021.07.12.: És ha valakinek mindez nem elég, itt van még az Átlátszóról ez a cikk…  Egyúttal jeleznénk, hogy július 16-án, most pénteken a K11-ben (Király utca 11.) lakossági fórum lesz. (Megj.: nem előbb kéne a fórum, és csak utána meghozni a döntést? Csak kérdem...)

*

Július 2-án szavazta meg az önkormányzat, hogy bérbe adják a Klauzál téri csarnokot. A Fogas–Instant érdekeltségi körébe tartozó vállalkozások – az Andrássy 52 Bar Kft. és a Pontoonka Group Kft. – átalakításokat hajthat végre az épületen, majd legalább 2037-ig Gastro Market néven üzemeltetheti a csarnokot. Az erzsébetvárosi képviselő-testület döntése során Garai Dóra és a Momentum képviselői nemmel szavaztak, míg kétfőnyi Fidesz-frakció kivonult a testületiről – így lehetővé tették az előterjesztés elfogadását 6:4 arányban.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9216624492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása