Hunvald-blog

610. Tanulékonyak

2021. július 28. - HunvaldBlog

484 ezer forintot kér cégeinek átvilágítási jelentéséért az erzsébetvárosi önkormányzat.
Az összeget arra hivatkozva kérik, hogy az iratokból ki kell takarniuk a személyes adatokat. (via Átlátszó

Körülbelül egy évtizedembe telt megérteni azt, hogy hiába volt a '90-es években az MSZP-é minden magyar pártok legdemokratikusabb alapszabálya, maga a párt ettől még nem vált demokratikussá. Éppen ellenkezőleg: a tagság erős igényére sorra építette le ilyen mechanizmusait. Mert tagjai az állampártból jöttek, és annak szervezeti kultúráját hozták magukkal (én meg csak az ezredfordulóra tanultam meg, hogy egy szervezet működését nem a különféle szabályok határozzák meg, hanem a szervezeti kultúra).

niedermuller_szamol1.jpg

Ez a szervezeti kultúra aztán bedarálta a demokratizáló kezdeményezéseket; az ilyesmivel próbálkozók ki is léptek sorra egymás után. Én például szégyenletesen későn: akkor kellett volna, amikor az erzsébetvárosi szervezet taggyűlése megszavazta, hogy ne mondhassam el Gyurcsány Ferencet bíráló mondataimat. Ehelyett ráhúztam még bő fél évtizedet: nagy baromság volt.

Ez az MSZP — amint ezt már a Puch–Simicska paktum előkészítette — épp oly hibátlanul tagozódik az új állampárt rendszerébe, mint a belőle kiszakadt DK. Az előbb említett Erzsébetvárosban például a polgármester jelöléséhez felrúgták a két szervezet írásos megállapodását azzal az egyetlen okkal, hogy "a főnöknek más ötlete támadt". Így lett polgármester a kerületben az a Niedermüller Péter, aki alig egy hónappal korábban jelentette ki, hogy semmiképpen se akar polgármester lenni, mert nem ért hozzá.

Mostanra beletanult, és ez leginkább úgy értendő, hogy sorra átveszi azokat a jogkerülő, demokráciatipró szemétségeket, amiket a fideszesek "kreatívan" kitaláltak. Így például azt, hogy a közérdekű adatokat nem kötelező nyilvánosságra hozni, hiába közérdekűek. Azokat kérni kell. Kuncsorogni.

Aztán persze kiadják, mert erre a törvény kötelezi őket. De az is benne van, hogy a kiadásukért pénzt kérhetnek a kuncsorgóktól, és azoknak fizetniük kell, ha meg akarják ismerni azt, ami rájuk tartozik. Az meg nincs benne a törvényben, hogy mennyit. A hasukra csapnak, aztán mondanak egy számot*.

Legyen mondjuk félmillió, jó?

Fügedi Ubul

P.s.: Átlátszóék elég részletesen elkezdték feltárni a Klauzál téri csarnok körüli dolgokat. Niedermüllerék meg duzzogva azonnal az általuk (is) kritizált fideszes törvények mögé bújtak. A lakók meg – akik nem mellékesen rá szavaztak, amikor idepottyintotta őt az úristen – egyre inkább gyanakodva nézik az eseményeket.

*Föntebbi írásomban van egy pontatlanság. Azt írom, hogy a térítési díjat hasraütéssel állapítják meg; ez formálisan nem igaz. A "költségtérítést" az Infotv. alapján fizetik, és az valóban nem határozza meg, hogy mennyit kérhetnek érte. Viszont előírja 29.§ (6), hogy ennek maximált összegét "külön jogszabályban" kell meghatározni: erre a rendeletre hivatkozik Niedermüller. Az így megadott összeg korlátlanul (akár 0-ig) mérsékelhető. Az pedig magától értékelhetően nem igaz, hogy semmilyen személyes adat nem adható ki: ez csak a gyakorlat. (F.U.)

*

“Korábban a bloggerei szerződéseiért kért tőlünk 92 ezer forintot az MTVA, illetve 600 ezer forintot kért a Szépművészeti Múzeum a képkölcsönzési listájukért; ehhez a díszes társasághoz csatlakozik most a Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormány- zat” – kommentálta a húzást az Átlátszó cikke. Az indoklás egészen pontosan így hangzik: Az átvilágítási jelentések terjedelme kb. 1100 oldal, és az igénylő által meg nem ismerhető személyes adatokat is tartalmaz, ezért (…) anonimizálni szükséges (…) 110 óra munkaerő ráfordítás ellentételezéseként 484.000, azaz négyszáznyolcvannégyezer forint költségtérítést állapítok meg. Jaj de szép is ez! Ja, nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7216641878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dont forget to bring a towel 2021.07.29. 10:25:04

ez téged tényleg meglep? vagy már vágod, miért szavaznak az emberek a fideszre?!

Pásztörperc 2021.07.29. 11:11:43

Föntebbi írásomban van egy pontatlanság. Azt írom, hogy a térítési díjat hasraütéssel állapítják meg; ez formálisan nem igaz. A "költségtérítést" az Infotv. alapján fizetik, és az valóban nem határozza meg, hogy mennyit kérhetnek érte. Viszont előírja 29. `$ (6), hogy ennek maximált összegét "külön jogszabályban" kell meghatározni: erre a rendeletre hivatkozik Niedermüller. Az így megadott összeg korlátlanul (akár 0-ig) mérsékelhető. Az pedig magától értékelhetően nem igaz, hogy semmilyen személyes adat nem adható ki: ez csak a gyakorlat.
süti beállítások módosítása