Hunvald-blog

626. A hazugság, mint életforma

Orbanisztán hétköznapjai

2021. szeptember 16. - HunvaldBlog

Határozatban ítélte el az EU-t a magyar kormány. (444.hu

Újabb kormányhatározatban ítéltük el az Európai Bizottságot — kezdjük megszokni. Ezúttal azért, mert egykor jogvégzett minisztereink álláspontja szerint példátlan módon beavatkozott egy szuverén tagállam igazságszolgáltatásába és jogalkotásába.

orban_konyvtar.jpg

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA*

Ezalatt azt értik, hogy a bizottságot nem elégítette ki az, hogy a lengyelek megígérték az európai joggal ellentétesen elfogadott passzusok hatályon kívül helyezését. Ehelyett azt szeretnék, ha a lengyelek az inkriminált paragrafusokat tényleg ki is iktatnák jogrendjük- ből, márpedig ennek semmi jele nem látszik. A mi álláspontunk szerint azzal, hogy ezt pénzbüntetéssel akarja kikényszeríteni, az Európai Bizottság példa nélküli módon, a tagállami szuverenitás számos elemét megsértve avatkozik be a lengyel jogalkotásba, a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás viszonyrendszerébe.

Itt — miként a többi hasonló esetben — abból kell kiindulnunk, hogy a csatlakozás egyik alapvető folyamata az ún. jogharmonizáció volt. Nemcsak a konkrét jogi és egyéb szabá- lyokat (pl. szabványokat, határértékeket) hoztuk összhangba az európaiakkal, de azt is vállaltuk, hogy később sem hozunk olyan szabályokat, amelyek az ún. európai normákkal ellentétesek.

Tehát az Unió egységét az rombolja (le), aki ilyen szabályokat elfogad — meg az, aki hatályban tartásukat támogatja. Ez idáig valóban példátlan volt az Unió gyakorlatában. Nem csak azért, mert elképesztő pofátlanság, de igény se volt rá. Csak aztán jöttünk mi a lengyelekkel.

Fügedi Ubul

* Ezen a képen Orbán Viktor fogadja Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt a karmelita kolostor könyvtárszobájában. Melynek berendezési tárgyai közül egy hívja fel magára különös figyelmünket: az a földgömb, amely pont olyan, amilyen Chaplin-Hitlernek volt A diktátorban. Miniszterelnökünk persze nem labdázik vele — még akkor se, ha magára marad. Csak beállítja. Mert egy ilyen tárgy (amint ezt Chaplin is érzékeltette) üzenetet hordoz. Pláne ha ilyen hangsúlyosan helyezik el a két szereplő között és kissé fölöttük — érzékeltetve, hová is összpontosul a figyelem. Az az igazán fontos, amit egyenesen látunk, ami pont felénk fordul: Borneó és Celebesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9316691250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása