Hunvald-blog

629. Idézzetek I.

Tevékenységében bizonyos tervszerűséget fedezhetünk fel.

2021. szeptember 27. - HunvaldBlog

Csak úgy, eszembe jutott...

Károly Róbert tehát nehéz, szinte reménytelen helyzetben két vetélytársát is legyőzte. Sikerét inkább politikai tényezőkkel magyarázhatjuk.

karoly_robert.jpg

Vencel és Ottó semmilyen programot nem tudott nyújtani az országnak, az oligarchák csupán arra használták őket, hogy a saját hatalmukat szentesítsék. Velük szemben Károly Róbert s a köré csoportosult erők tevékenységében bizonyos tervszerűséget fedezhetünk fel. Időnként ők is rákényszerültek arra, hogy kiegyezzenek egy vagy több nagyúrral, de a programjuk, mint azt a későbbi események mutatják, határozottan a (...) rend megszilár- dítására és fejlesztésére, az anarchia zabolátlan erőinek megfékezésére irányult, ennek köszönhették további sikereiket is.

Rázsó Gyula: A magyar feudális hadsereg fénykora. In: Borus József (szerk.): Magyarország hadtörténete I. A kezdetektől 1526-ig. Zrínyi Kiadó, Budapest, 1984. 61. old.

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr116702284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása