Hunvald-blog

635. Modern mítoszok

2021. október 16. - HunvaldBlog

 "Előrejelzéseim legfőbb erénye nem az, hogy bejönnek,
hanem hogy tételesen számonkérhetők." 

A mítosz eredetileg olyan, természetfölötti elemekkel átszőtt történet volt, amellyel a pallérozatlan elmék töltötték ki ismereteik hézagait. Nem tudjuk, mi az elektromosság, a villámokat tehát az istenek hajigálják stb. Amint ezt Kahnemann oly szépen leírta, alapvető kényszert érzünk a dolgok oksági sorba állítására. Ezen alapszik a számmisztika és még tömérdek "titkos tudomány": nincs olyan véletlen sorozat, amelynek rövidebb–hosszabb szakaszaiban ne találhatnánk látszólagos tendenciákat, és ezeket utána ne próbálhatnánk a sorozat más szakaszaira is ráerőltetni.

elovalasztas2.jpg

Ezzel a módszerrel annyira látványos eredményekre juthatunk, hogy máig népszerű. Itt példának az ún. 3 ciklusos bioritmust hozom fel (ha még emlékszik rá valaki) — a forga- lomban lévőket pedig nem, mert félrevinnék a diskurzust.

Ha ezzel ügyesen megszüntetjük a magyarázatlanságok miatti kellemetlen érzésünket, hát más problémáinkat is megpróbálhatjuk így kezelni.

A természetfölötti erők beavatkozása kiválóan alkalmas a felelősség elhárítására, márpedig ennek igénye is nagyon-nagyon erős bennünk. Nem azért fogyott el a vizünk, mert hagytuk elgazosodni az árkokat, hanem az ellenséges istenek apasztották el az esőt. Nem azért maradtunk le szomszédainktól, mert exportáltuk nekik nyersanyagainkat ahelyett, hogy magunk dolgoztuk volna fel — az igazságtalan Sors rontotta el a csereará- nyokat. Nem azért szakadt le a házunk alól a magaspart, mert átáztattuk a szennyvízzel, hanem a Gonosz átkától. Stb. stb., mindenhol és minden időben.

A modern mitológiából ki kell hagyni a természetfölöttit: nem vennék komolyan. Helyette van az éppen így távoli és megfoghatatlan "választó".

Őfelsége ellenzéke összeborult egy választási együttműködés erejéig. Mondom, választási. Egyetlen olyan intézkedést sem sikerült betervezniük, amellyel valamennyien egyet tudnának érteni — vagy legalább amit valamennyien el tudnának fogadni, ha fogcsikorgatva is. Nincs ilyen, márpedig anélkül kormányozni nem lehet. Tegyük fel, hogy sikerül megszerezni a mandátumok többségét ÉS utána nem ül át a szükséges számú képviselő Magyarbasihoz. Ekkor megalakíthatják az új kormányt és a frakciókat — majd boldogan végigveszekedhetik a ciklust. Nem vonom kétségbe, hogy egy olyan kormány + olyan parlament, amely nem csinál semmit, sokkal jobb, mint a mostaniak, amelyek sok mindent csinálnak és majdnem mind kártékony.

Ezzel az ígérettel azonban nem lehet nyerni. "A választó" nem hülye, és a "mi ülünk be a székekbe és mi vesszük fel a zsozsót" típusú programokat nem támogatja. Valamilyen ígéretre mindenképp igényt tart. Nem baj, ha sejti-tudja, hogy kamu az egész: legalább szóljon szépen. Az összefogás azonban még erre sem képes.

Ezért hát megszületett az új mítosz: az alkalmas jelölt mítosza. Ő a Messiás, aki "képes jövőre legyőzni Orbán Viktort és a Fideszt". (Tehát nem kormányozni négy évig, hanem legyőzni egyszer — a többi nem számít.) Fontos, hogy ez ne derülhessen ki. Dr. Tóth Bertalan egészen addig lapult, amíg MZP néhány elfogadhatatlan mondatával el nem riasztotta magától azokat a baloldaliakat és kiváltképp azokat a liberálisokat, akik pedig hajlottak arra, hogy egyfajta rossz kompromisszumként elfogadják. Ezután határozottan állást foglalt.

DK meg fogja nyerni az előválasztást*, jövőre pedig az Összefogás nem jut kormányra (lásd föntebb ennek két feltételét). Amíg nincs mit végrehajtania, tök mindegy, hogy ki a frontember. Előrelátó politikus tehát felkészül erre a négy évre — Dr. Tóth Bertalan például négy évig kívánja azt ismételgetni, hogy "Hja, kérem, tetszettek volna MZP-re szavazni."

Fügedi Ubul

P.s.: Vera szerint most lett kiegyenlített a küzdelem. DK megítélésén sokat ront, hogy a közhiedelem szerint Magyarbasi neki kampányol. De most Dr. Tóth Bertalan beállt MZP mögé — legyen tiszta és demokratikus a verseny!

*Ez most nem jött be… UPDATE 2021.10.17. 22:20
A miniszterelnök-jelölti előválasztás hivatalos végeredménye:

  • Márki-Zay Péter: 371 560 szavazat (56,7 százalék)
  • Dobrev Klára: 283 677 szavazat (43,3 százalék)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr516723894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2021.10.17. 09:19:18

Ez az egész amúgy ott bukik el, hogy ez elõválasztás megmutatta, hogy ez a választás is arról szól majd, hogy Orbán vs Gyurcsány. Ergo fel sem merül hogy az ellenzék nyerhessen.

Pásztörperc 2021.10.18. 02:37:13

Ez most nem jött be. A következő előrejelzés az, hogy MZP nem lesz képes kormányt alakítani.

midnight coder 2021.10.19. 15:02:49

Valóban nem, második körben az istenadta nép megmutatta, hogy sem Fletót sem Viktort nem akarja. Ami tök jó, csak kérdés hogy mi lesz a választások után.
süti beállítások módosítása