Hunvald-blog

650. Tessék beengedni, lécci, lécci!

A diadalmas szabadságharc újabb állomása.

2021. december 05. - HunvaldBlog

 Totális megaláztatás lett a kormány vakcina-szabadságharcából. (Magyar Narancs

A permanens, és persze mindig győztesen vívott szabadságharcunk közben valahogy nem verődött nagydobra, hogy Magyarország szép csendben visszakunyizta magát az uniós vakcina-beszerzésbe, hogy egyáltalán legyen mivel oltani az 5 és 11 év közötti gyerekeket. (Megj.: a visszakéredzkedésről mindenki kussolt, egyedül Gulyás Gergely említette fél füllel újságírói kérdésre egy novemberi kormányinfón, hogy mégis uniós forrásból hívunk le Pfizer vakcinát a gyerekek oltásához.)

orban2021.jpg

Érdemes felidézni, hogy májusban a kormány (és Orbán Viktor) azt mondta nincs szükségünk további Pfizer vakcinákra, ezért a következő uniós vakcinabeszerzésekben Magyarország nem vesz részt. Mert a Pfizer drága, különben is van elegendő oltóanyag, arról nem is beszélve, hogy nem leszünk gyarmat.

Aztán a kormány (és Orbán Viktor) szép csendben visszasunnyogott a nagy pofával le- finnyázott uniós-beszerzésbe. Ehhez mindössze az összes többi tagállam jóváhagyására és némi hamu fejreszórására volt szükség. Mindezt azonban a min. elnök múlt pénteki rádiószeánszában valahogy elfelejtette megemlíteni, amikor melldöngetve bejelentette, hogy a gyerekek oltására "szereztünk kétmillió vakcinát." Ennyi. Semmi bocsánat, elnézést, tévedtünk, vagy hogy hülyék voltunk, nem. Helyette: szereztünk. Mi.

Vakmajom erről az újabb diadalról:

— EU néni, tessék szépen légyszi visszaereszteni minket a közös vakcinabeszerzésbe!
— Amiből májusban kiléptél?
— Igen.
— Amiből egyedüli EU tagként kiléptél, nagy mellénnyel, hogy neked nem kell a bűnös nyugati, majd megoldod máshogy és úgyis legyőzted a vírust?
— Egeeen.
— És akkor miért nem oltatsz a keleti vakcináiddal, amelyeket sehol máshol nem fogadnak el, mert nem engedélyezettek?
— Mert nem kéri senki. A járvány meg tombol.
— Miért nem fordulsz a türk tanácshoz, he?
— ...
— És akkor most mit kezdjek veled, te trollok trollja, egységünk aláásója, te kis áruló, kínaiak meg ruszkik fizetett ügynöke, a lakosság életének kockáztatója?
— Légyszi. Meghalnak, ha nem kapják meg. Ne tessen már az EU néninek ilyen kemény szívének lenni, hát a sok szenvedés, amit el lehet vele kerülni. Az a sok halál. Meg a gyerekek, eszem a lelkük, könnyezek értük, Mária irgalmazz, malaszttal teljes, könyörögj érettünk, esendőkért!
— Na te pernahajder, még a végén meglágyítasz.
— Megjavulok.
— Igen? És aláírod, megszavazod, amit eléd tesznek?
— Persze. Két kézzel. Olyan kicsi leszek, mint a zabszem a seggemben, ígérem.
— No jó. Kapod a Pfizert, hülyegyerek. És ne csókolgassál, ne kisztihandozzál, mert rosszul vagyok tőle! Akkora szívem van, hogy még 250 millió eurót is adok mellé, hogy az oltásokat ki tudd fizetni, mert ugye a zsebpénzedet persze elverted reptérre meg a családi kasszát is már feltörted és abból osztogatsz a környéken, mi? Euróban utalom – vagy forintban kéred?
— Euró! Euró! Euró!

 

P.s.: A Bizottság továbbra is az oltások felvételére biztat mindenkit, és aktívan segíti a tagállamokat a koronavírus elleni védekezésben. Ennek jegyében a héten újabb EU-s támogatást hagyott jóvá Magyarország részére: 250 millió eurót 2021-re, 104 millió eurót 2022-re. Ebből Magyarország 13 millió adag koronavírus elleni vakcinát tud beszerezni, és finanszírozni tudja csaknem 7000 orvos és ápoló többletmunkáját – írta pár napja fb-oldalán az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

*

A melldöngetés-pofára esés-lapítás menetrend a járványkezelés más területein is jellemző a kormányra. A miniszterelnök még április végén azzal nyugtatta az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett keleti vakcinákkal oltott közel kétmillió magyart, hogy nem lesznek utazási nehézségeik a nyáron. "Biztosak lehetünk abban, hogy semmilyen korlátozás nem lesz" – mondta Orbán. Hát lett. Számos európai ország csak PCR-teszttel engedte és engedi be azokat, akiket kínai vagy (és főképp) orosz vakcinával oltottak. (via Magyar Narancs)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5216774618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11 Favágó 2021.12.06. 07:33:27

Bicsi koma, de nem az a NEMLOGIKUS, hogy ne vegyünk ott oltást ahol adnak, hanem az, hogy ne fogadjunk el világjárvány közepén olyan szert, amit más gyárt.
Az édesanyját annak, aki először nem tud teljesíteni a vakcina piacon sem határidőben, sem mennyiségben, de azért a zsebében lévő politikusokkal elintézi, hogy hosszútávon övé legyen a piac.
A Szputnyikról azért elég nehéz rosszat írnod, mondjuk az Atrával szemben, meg a kínai is csak pár százalékkal rosszabb tőle.

midnightcoder2 2021.12.06. 13:13:47

Az omikron valószínûleg egy merõben új helyzetet teremtett.

Pásztörperc 2021.12.06. 19:12:03

Miféle megaláztatás? Éppen ellenkezőleg: diadal.
"Szereztünk"!

Pásztörperc 2021.12.06. 19:25:45

@11 Favágó: Az, hogy mi a logikus, attól függ, hogy mi a cél.

Ha a cél a lakosság gyors beoltása, a logikus az, ha megveszünk mindent, amit csak tudunk. Semminek a lemondása nem logikus. Ha a cél szabadságharcunk kommunikálása (belföldön), akkor a logikus a bűnös nyugati vakcinák lemondása és keletiek beszerzése (függetlenül attól, hogy hatásosak-e).

Hasonképpen ha a cél a lakosság gyors beoltása, akkor a logikus, ha a kommunikációt a tájékoztatásra és az ösztönzésre összpontosítjuk. Ha a cél szabadságharcunk kommunikálása (belföldön), akkor a logikus az információ visszatartása, hogy minél dúsabb táptalajon sarjadhassanak az oltásellenes mozgalmak, de még az úgymond normálisan gondolkodó emberekben is ott motoszkáljon a kétely, hogy ha minden rendben van ezekkel az oltásokkal, akkor mivégre ez a nagy titkolózás.

Hasonló módon fölteheted magadnak a kérdést, mire volt jó a nyugdíjasokat a kínai vakcinával oltani annak tudatában, hogy:
1. a készletből ez az egyetlen olyan oltóanyag, amelynek hatását ebben a korcsoportban nem mérték fel;
2. az összes, valamennyi korosztályban ismert hatásfokú oltóanyagról tudható, hogy minél idősebbeknek adják, annál gyengébb a hatás.

(Amint ez éppen a nagy magyar emberkísérletből kiderült, a Sinophaermnál ez a romlás lényegesen erősebb, mint a többi vakcinánál).

Érdekel, mit válaszolsz erre a harmadik kérdésre: miért volt jó pont az időseket Sinopharmmal oltani?

11 Favágó 2021.12.06. 20:38:33

@Pásztörperc: Az időseket nem a Sinopharmmal kezdték oltani. A hozzáférhető minimális oltásmennyiség miatt a Sinopharmmal is FOLYTATTÁK az oltásukat. Az is jobb , mint nem oltani őket. A 80% sokkal jobb a semminél. A Sinopharmot használták fiatalabbaknál is. Nem állítom, hogy jó döntés volt, de nem volt rossz - vakcinahiányos időkben.
Én paramétereim kapcsán korai Astrát kaptam - sima ügy volt. A feleségem Szputnyikot, az is sima volt, a gyerkeim, és tárrsaik sógoromék késői Astrát, elvileg ugyanabból mint én. 39 fok alatt és 2 napnál gyorsabban egyik sem jött ki belőle 20 és 55 év között. Igazodj el , hatudsz benne, ráadásul utólag, pedig úgy könnyebb.
Ha megnézed a magyar statisztikákat a Sputnyik előnye hatékonyságban nagyob a Pfizerrel szemben, mint a Sinopharm lemaradása. és a Moderna a második.
Következik ebből az, hogy nem engedélyezi az EU a Sputnyikot?
index.hu/belfold/2021/11/25/koronavirus-jarvany-vakcina-oltas-hatasossag-pfizer-astrazeneca-moderna-szputnyik/

Pásztörperc 2021.12.06. 21:44:41

@11 Favágó: természetesen nem tudom, hogy az EU miért nem engedélyezi a Szputnyikot. Hivatalosan a dokumentáció hiányosságai miatt — de amióta Irakot ezzel az ürüggyel rohanták le, ennek az indoklásnak a hitele igencsak megkopott.

Az ugyebár nem kérdéses, hogy amíg nem kaptuk meg a Sinopharmot, az időseket is mással oltották. De miután megjött, mi idősek csak azt kaptuk (leszámítva azokat, akik elutasították, ők viszont jóval később kerültek sorra). Eközben a mi korcsoportunkban jóval hatékonyabb vakcinákkal a jóval fiatalabbakat oltották. Tehát ez itt a kérdés, hogy miért. (Miért nem fordítva?)

Engedelmeddel a "magyar statisztikák" nem statisztikák. Szívesen olvasnám egy gyakorlott egészségügyi statisztikus (az egy elég húzós szakma) véleményét a vakcinák relatív hatékonyságáról. Ehelyett csak panaszokat olvasok tőlük, hogy az alapadatokat visszatartják, és a kiadottakból nem lehet a szakmai minimumnak eleget tevő elemzést összehozni.

11 Favágó 2021.12.07. 11:22:16

Gondolom az Index által IS közölt felmérést nem csontkovácsok készítették.
Aki kiadta valszeg rendelkezett a megfelelő adatsorral. Nem biztos, hogy kihozták volna az eredményeket anélkül, hogy elégséges háttérinfojuk lenne.
Ugyanakkor itthon a virologusoknak sem hisznek a politikusok, a statisztikáknak sem, nekik saját tévedhetetlenségük van.

11 Favágó 2021.12.07. 11:24:55

@Pásztörperc: az oltásoknál a sorrendet, kiemelést nem tudom mi alapján hozták. Ez a sorrend is eltérő volt az országokban, szakmai háttér után politikai döntés.
Én bármelyik vakcinát elfogadtam volna, majdnem öreg krónikusként

Pásztörperc 2021.12.12. 00:48:32

@11 Favágó: A jobbik eset, ha ők sem tudják, minek alapján osztották be a vakcinákat. Ezt támasztja alá, hogy a szavatosságot egészen biztosan nem vették figyelembe; így rohadt ránk egy rakás Szputnyik.

A rosszabb eset, ha a nyugdíjasokat tudatosan használták kísérleti alanynak annak kipróbálására, mennyire romlik a hatékonyság ebben a korosztályban (legyen a Sinopharmnak referenciacsoportja). Elképzelhető még a két tényező (emberkísérlet + ostobaság) kombinációja — szerintem ez a papírforma.
süti beállítások módosítása