Hunvald-blog

655. Nem kívánják kommentálni

Reagált a 21 Kutatóközpont.

2021. december 21. - HunvaldGyörgy

Az Index megszerezte a közvélemény-kutatás részleteit,
amely felkavarta az ellenzéket. (Index

Érdekes anyag, de nem tudom megmondani, mennyire hiteles, mert más a módszertana, mint amit eddig nálunk csináltak. Ha abból indulok ki, hogy az itthon már megszokott módszertan rendre nem találta el a végső eredményeket, akár hihetek neki. Azonban bizalmatlan vagyok ezzel az új módszertannal is, mert még nem bizonyított élesben.

marki-zay2.jpg

Több igen érdekes megállapítás található a cikkben, ami a 21 Kutatóközpont és az Iránytű Intézet kutatására hivatkozik, ám nem biztos, hogy minden úgy van, ahogy leírják. Az viszont biztos, hogy én sem tapasztalok kormányváltó hangulatot az országban — és itt nem Budapestről meg a nagyvárosokról beszélek.

A közvélemény-kutatás főbb és ugyancsak meglepő megállapításai közé tartozik, hogy

Az ellenzéki szavazók egy jelentős része valójában nem akar kormány- váltást, és a közös listán várhatóan nem voksolnának az ellenzékre.

Ennek lehetséges okaként a kutatás azt jelölte meg, hogy sokan úgy érzik, nem járnának anyagilag jól vele. A bizonytalanok között ugyanakkor az ellenzék tartaléka nagyobb, mint a kormánypártoké, ötven százalékuk ugyanis kormányváltást akar, és csak harminc százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem.

Ami a miniszterelnök-jelöltek személyes tulajdonságait illeti, Márki-Zay Pétert hitelesebb, tiszta kezűbb politikusnak tartják, aki kevésbé csak a kiváltságosokat képviseli, ugyanakkor Orbán Viktorról úgy gondolják, hogy sokat dolgozik, kompetens, és hogy „anyagilag jól járnak vele”.

A kutatás ezt főleg a kormány választások előtti osztogatásának, valamint az ellenzék elleni sikeres lejárató-kampánynak tudja be mindezt.

És ha már szóba került a kormányzati osztogatás… Még karácsony előtt megkapják a családok a januárban esedékes családi pótlékot, a GYES-t és a GYET-et — lelkendezett szombaton Novák Katalin a Facebook-oldalán. Meg azt is írta, hogy már december 22-én már a bankszámlákon lesz a pénz. Azt viszont nem írta, hogy mi lesz így januárban, mert hogy akkor bizony nem jön egy kanyi se. Nagyon hosszú egy hónap lesz az így… 

Hunvald György

P.s.: Miután kiszivárogtak az ellenzéki közvéleménykutatás "eredményei", az Összefogás közös miniszterelnök-jelöltje interjút adott a Szabad Európának.

*

Reagált a 21 Kutatóközpont
Cikkünk megjelenése után órákkal később a 21 Kutatóközpont a Facebook-oldalán közölte: „az Index által közzétett prezentációra ráírtuk, hogy »választási előrejelzésnek nem használhatóak az adatok«. Nem pártpreferencia-kutatást végeztünk, nem ez volt a felmérés célja. Pártpreferencia-megoszlás tekintetében mi is azokat a felméréseket tartjuk mérvadónak, amelyek azzal a céllal készültek. A prezentációból önkényesen kiragadott adatok nem számítanak kész kutatási eredménynek, azokat a továbbiakban nem kívánjuk kommentálni.” (via Index)

A bejegyzés trackback címe:

https://hunvaldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8916790234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2021.12.24. 12:00:47

Igazából szerintem az ellenzéki szavazók sem hiszik, hogy az ellenzéki koalíció kormányképes. Így viszont kb. az egészbõl egy jámbor óhaj marad, hogy de jó is lenne, ha Orbánék elmennének a fenébe!

Pásztörperc 2021.12.28. 23:34:56

@midnightcoder2: Én, mint afféle ellenzéki szavazó egy pillanatig se hiszem, hogy az Összefogás kormányképes lenne — mármint abban az értelemben, meg tudnának egyezni bármiben a pozíciók és a legális jövedelmek elosztásán kívül. Ez ennek a társaságnak a legfőbb vonzereje. Egy semmire sem képes kormány fényévekkel lenne jobb nekünk, mint a mostani, amely mindenre képes.

Sajnos, ezek többségét meg is csinálja.

BiG74 Bodri 2021.12.29. 09:28:26

@Pásztörperc:
Ez a kurmány tudja, hogyan kell a fityingeket szétosztani....
süti beállítások módosítása